Oogcentrum Stadskanaal - foto van de openingshandeling
Oud-oogarts Ludwig (links) en oogarts Dellaert namen de openingshandeling voor hun rekening | Foto: Treant

De afdeling Oogheelkunde van Treant heeft onlangs een nieuw poliklinisch operatiecomplex in Stadskanaal in gebruik genomen. Het ok-complex bestaat uit twee operatiekamers, een ontvangstruimte voor patiënten, een steriele opslag en enkele ruimtes voor het personeel. Oogarts Margot Dellaert verrichtte de officiële opening, samen met de 96-jarige heer H.H.H. Ludwig, in 1968 de eerste oogarts van het toenmalige Refaja Ziekenhuis.

De aanbouw is geplaatst aan de achterzijde van het huidige polikliniekgebouw voor oogheelkunde. Dat gebouw is al in 2019 grootschalig aangepast. Dit is de voormalige zusterflat. Treant heeft de operatiekamers overgenomen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. In het kader van duurzaamheid is gekozen voor hergebruik van deze bestaande units.

Verbinding poli en ok-complex

Margot Dellaert, oogarts en medisch manager bij Oogcentrum Treant: “Met dit nieuwe complex investeren we in de zorg voor de regio. Doordat het nieuwe operatiecomplex in directe verbinding staat met de huidige poli verlopen de zorg- en werkprocessen voor patiënten en collega’s prettiger.” Voorheen maakte Oogheelkunde op locatie Refaja gebruik van een van de operatiekamers in het oude OK-complex in Stadskanaal, gesitueerd in het hoofdgebouw.

Beide ogen op dezelfde dag aan staar opereren

De mogelijkheid om op één dag aan beide ogen geopereerd te worden voor staar zijn toegenomen met zorgconcentratie in Stadskanaal. Voor zo’n gecombineerde ingreep gelden strikte eisen van het NOG, de wetenschappelijke vereniging van oogartsen. Het voordeel voor de patiënt is dat hij of zij maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen voor de ingreep, en dat hij of zij maar één revalidatieperiode van vier weken heeft. Dat verlicht tevens de druk op mantelzorgers.