Hoe een persoon het wachten ervaart is minder afhankelijk van de absolute tijd van het wachten. Belangrijker is de waargenomen wachttijd van de wachtende.

Een wachtverzachter wordt ingezet om het wachten te veraangenamen.
Zo zorgen natuurbeelden ervoor dat de wachtende de focus verlegt op iets anders, zodat het lijkt het alsof de wachttijd korter is. De wachttijd wordt zo beter ervaren.

Wachtbeleving ziekenhuis

Een bezoek aan het ziekenhuis gaat vaak gepaard met gevoelens van spanning, bezorgdheid of onzekerheid. Om de gedachten tijdens het wachten te verleggen vertoont het St. Antonius Ziekenhuis daarom sinds kort in de wachtruimtes van locatie Utrecht beelden van de Nederlandse natuur.

Op de TV-schermen in 20 wachtruimtes worden naast de reguliere informatie voor bezoekers, fragmenten van oogstrelende natuurbeelden van EMS FILMS vertoond. De filmmakers hebben de Nederlandse natuur in de afgelopen jaren filmisch op de kaart gezet met bioscoop hits als De Nieuwe Wildernis, De Wilde Stad en Holland – Natuur in Delta. Voor die films hebben ze 900 uur aan hoogwaardig beeldmateriaal gefilmd. Fragmenten daaruit zijn afwisselend op de TV-schermen in het ziekenhuis te zien.

De Nieuwe Wildernis is de bekendste natuurdocumentaire van producent EMS FILMS en regisseur Mark Verkerk. De film gaat over de vier jaargetijden in de Oostvaardersplassen in Flevoland.
Het succes van deze natuurdocumentaire werd bekroond met 700.000 bezoekers in de Nederlandse bioscoop en een Gouden kalf voor beste film van 2013.

De juiste content op de juiste plaats

AVEX heeft met haar narrowcasting oplossingen veel ervaring opgedaan als het gaat om wachtbe-leving. De natuurbeelden zijn een mooie toevoeging aan ons portfolio van wachtbeleving.

Ignas van Schaick, EMS FILMS: “We zijn erg blij dat onze natuurbeelden in het St. Antonius Utrecht vertoond worden. Mooie verhalende clips over de Nederlandse natuur dragen bij aan de beleving van de bezoeker in een wachtkamer.
Naar een idee van AVEX hebben we speciaal voor het St. Antonius korte natuurverhalen van 5 tot 10 minuten gemonteerd die afwisselend op de tv-schermen vertoond worden”.

Een onderzoek van Berkeley, de Universiteit van Californië (VS) heeft uitgewezen dat het bekijken van natuurprogramma’s op tv je gelukkiger maakt en stress vermindert. Professor Keltner, een expert in de wetenschap van emoties bevestigt zelfs dat een korte kijkduur van natuurbeelden leidt tot een toename van positieve emoties zoals ontzag, tevredenheid en plezier.

Het bekijken van natuurbeelden heeft een positief effect op het angstniveau bij mogelijke medische ingrepen, etc. omdat het rustgevend is en hartslag verlagend zou werken.

Bron: AVEX