Foto: Markus Spiske, Pexels.com

Pro-Russische DDoS-aanvallers hebben het gemunt op Nederlandse ziekenhuizen, stelt Z-Cert, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen voor digitale beveiliging. “Het gaat om een aanval vanuit de groep Killnet, in samenwerking met andere aanvallers”. UMC Groningen was dit weekend al doelwit. De hackers zeggen landen te willen treffen die Oekraïne steunen.

De website van het UMCG in Groningen ligt er momenteel regelmatig uit; een woordvoerder laat weten dat de aanval in golven lijkt te komen. Zoals FMT als eerder meldde, is de aparte website met medische dossiers en patiënteninformatie niet getroffen. Daar kunnen patiënten nog steeds inloggen. De aanval betreft de algemene website van het ziekenhuis.

Hacktivisten

De aanvallen volgden op een oproep op een Telegram-kanaal dat gelinkt wordt aan de pro-Russische hacktivistische groep Killnet, meldt Z-CERT. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er risico’s voor de patiëntveiligheid zijn geweest. Z-CERT monitort de situatie voortdurend. Volgens de cybersecurity-organisatie hebben al enkele ziekenhuizen te kampen gehad met DDoS-aanvallen. Ook de website van Z-CERT zelf heeft hier last van.

Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen

De NOS meldt dat op het Telegram-kanaal van de groep een grote lijst met Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen rondgaat. Vooralsnog lijkt de UMCG-website als enige ook  daadwerkelijk getroffen te zijn. Naast ziekenhuizen in Nederland zijn ook zorginstellingen in Scandinavië, Polen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland op de lijst te vinden.”Het is heel eenvoudig”, schrijft de oprichter van Killnet op zijn Telegram-kanaal. “We slopen de medische instellingen in deze landen voor ondersteuning van de nazi’s in Oekraïne.” In totaal staan 31 Nederlandse ziekenhuizen op de lijst. Killnet valt de afgelopen tijd vaker organisaties aan in landen die wapens aan Oekraïne leveren, onder meer Duitsland. Daar hebben de aanvallen niet tot grote problemen geleid.

FMT Magazine 6 van 2022 was gewijd aan digitale veiligheid. Daarin onder meer een interview met Z-Cert. U kunt deze uitgave hier online lezen.

Bron: C-Zert / NOS / FMT