Twintig jongeren tussen 12 en 18 jaar oud, die type 1 diabetes hebben, zullen in december en januari 3 weken lang de bi-hormonale Inreda® AP® gebruiken via ziekenhuis Rijnstate. Het doel van dit onderzoek naar een andere behandeling van diabetes onder jongeren is
het verbeteren van de kwaliteit van leven en de glucoseregulatie van jongeren.

Zo min mogelijk met je diabetes bezig zijn, dat is de droom van iedereen met
diabetes. Rijnstate is daarom gestart met deze klinische studie. De jongeren zullen drie weken gebruiken maken van de Inreda® AP® voor diabetesbehandeling in hun dagelijkse leven. De eerste week zullen de tieners intensief worden begeleid, om daarna twee weken zelfstandig het systeem te gebruiken.

125 volwassenen

De Inreda® AP® is een volledig geautomatiseerd medisch hulpmiddel voor mensen met
diabetes type 1, dat aan het lichaam wordt gedragen, continu de bloedsuikerwaarden
meet en reguleert door toediening van insuline en glucagon (bi-hormonaal). Van een
gebruiker wordt gevraagd om dagelijks het apparaat te onderhouden, zoals het uitvoeren van vingerprikken voor de kalibratie van de sensoren of het vervangen van een infusiesetje. Momenteel hebben 125 volwassenen met diabetes type 1 de Inreda® AP® behandeling tot hun beschikking. De resultaten bij de huidige groep gebruikers zijn veelbelovend.

Ook voor jongeren

“Wij denken dat jongeren veel baat zouden kunnen hebben bij een volledig closed-loop
diabetesbehandeling’’, aldus Helga Blauw, hoofd van de afdeling Clinical van Inreda®
Diabetic. Het onderzoek wordt uitgevoerd door internist Arianne van Bon en kinderarts
Floor Neijens, beiden werkzaam in Rijnstate. Vanaf 3 december is de eerste groep het bi-hormonale systeem gaan gebruiken. “De eerste positieve reacties van de deelnemers zijn al binnen. Dat is precies het doel van dit systeem: : dat het leven met diabetes verbetert. Ik ben erg benieuwd wat de jongeren allemaal zullen eten tijdens de studie. In deze weken is het niet nodig om de koolhydraten per maaltijd te tellen en zelf insuline toe te dienen. Dat zal voelen als een soort vakantie.” De tweede groep zal met deze nieuwe behandeling starten op 7 januari 2023. Om de uitkomsten te kunnen vergelijken, worden de deelnemers ook twee weken gevolgd tijdens het gebruik van hun huidige behandeling.

Bron: Persbericht Rijnstate