Het Nederlandse bedrijf Haerst heeft de Diagnostische Camera ontwikkeld voor de Geestelijke Gezondheidsheids Zorg (GGZ).
Initiatiefnemer is Jeroen Terpstra, werkzaam als psychiater binnen GGZ Centraal. Vanuit zijn praktijkervaring heeft hij de Diagnostische Camera ontwikkeld waarmee de non-verbale communicatie tussen cliënt en behandelaar goed kan worden vastgelegd. Na enkele succesvolle pilots met de camera wil Haerst geld ophalen om de marktintroductie te versnellen. Haerst is een crowdfunding campagne gestart met als doel om minimaal €150.000 op te halen. Inmiddels is €63.500 geïnvesteerd.
Jeroen Terpstra is ruim 10 jaar actief als psychiater binnen de Geestelijke Gezondheids Zorg. Vanuit zijn praktijkervaring ziet hij veel informatie verloren gaan bij de schriftelijke verslaglegging van indrukken die een hulpverlener opdoet in het non-verbale contact met cliënten. Juist op het vlak van het transparant, veilig en betrouwbaar vastleggen van deze non-verbale communicatie valt veel winst te behalen. Dit vergemakkelijkt namelijk het bepalen van de diagnose en het vaststellen van benodigde vervolgbehandelingen.
Diagnostische Camera
Om die reden heeft hij samen met zijn compagnon Stefan de Haas, expert op het gebied van video-toezicht, de Diagnostische Camera ontwikkeld. Deze camera heeft twee lenzen en is  hierdoor in staat om tegelijkertijd de hulpverlener en de patiënt op beeld vast te leggen waardoor de probleemanalyse én essentiële symptomen gevisualiseerd worden. Op dit moment ondersteunen deze fragmenten de diagnostiek. In een later stadium gaan deze de basis vormen voor algoritmen die de behandelaar zelfs kunnen adviseren over diagnostiek en effectieve behandeling.
Succesvolle pilots
Inmiddels wordt de Diagnostische Camera in pilotvorm gebruikt binnen GGZ Centraal en het FACT-team van GGz Eindhoven. Eerste resultaten geven aan dat behandelaren én cliënten erg tevreden over de Diagnostische Camera. Daarnaast blijkt de camera zich binnen enkele maanden te kunnen terugverdienen.
Crowdfunding campagne
Haerst is een crowdfunding campagne gestart om minimaal €150.000 op te halen voor de versnelling van de marktintroductie. Investeerders krijgen de mogelijkheid om tegen 6% rente geld te investeren in het bedrijf en kunnen, indien gewenst,  op een later moment de lening en opgebouwde rente  converteren  naar aandelen in dit bedrijf. Er kan vanaf €100 per persoon geïnvesteerd worden. Inmiddels is €63.500 via crowdfunding geïnvesteerd. De campagne loopt nog tot 1 december. Voor geïnteresseerden is er maandagavond 9 november een informatiesessie in Baarn.
Voor meer informatie over Diagnostische Camera en het verloop van de crowdfunding campagne kijkt u op http://www.oneplanetcrowd.com/nl/project/118558/description.
Over Haerst (http://www.haerst.eu)
Haerst is een jong, innovatief bedrijf, opgericht door Jeroen Terpstra en Stefan de Haas.
Jeroen Terpstra is psychiater, innovator, onderzoeker en ondernemer. Als psychiater is hij al ruim 8 jaar werkzaam bij GGZ Centraal. Sinds 2010 als Hoofd van het behandelprogramma 24uurs/Acuut in Flevoland. Zijn verregaande kennis en ruime ervaring in de acute psychiatrie was aanleiding tot het ontwikkelen van de Diagnostische Camera. Hij is een autoriteit binnen zijn vakgebied op het gebied van diagnostiek en psychofarmacologie.
Stefan de Haas is ondernemer en specialist op het gebied van beveiligingstechniek. Security Management oplossingen in het hoge marktsegment, risico inventarisaties opstellen en bijbehorende beveiligingsmaatregelen implementeren bij grote organisaties en particuliere opdrachtgevers zijn voor hem dagelijkse kost.