Hoe kan ik pesten herkennen? Dit is de belangrijkste vraag die onderzoekers van de Radboud Universiteit en Apemanagement terugkregen van leerkrachten.
Niet onbegrijpelijk aangezien er geen duidelijk hulpmiddel was en er geen praktische beschrijving voor handen is. De kaart met zes ‘pest-alerts’ moet dit hiaat vullen. Vanaf 10 september 2015 is de Signaalkaart pesten kosteloos beschikbaar voor leerkrachten in het basisonderwijs. Er is een gedrukte (geplastificeerd karton) en een digitale versie beschikbaar.
De aanpak van pesten begint met het herkennen van de juiste signalen. Voor leerkrachten blijkt dit een van de belangrijkste uitgangspunten te zijn. Des te opmerkelijk is het dat er geen goede hulpmiddelen en materiaal zijn om leerkrachten te ondersteunen in de basale vraag hoe pesten te herkennen.
Pestonderzoekers Prof. Dr. Ron Scholte (Radboud Universiteit | Praktikon) en drs. Patrick van Veen (Apemanagement) ontwikkelden een hulpmiddel dat leerkrachten moet helpen: de signaalkaart.
Eigenlijk is deze kaart een toevallig bijproduct in het onderzoek. Om pesten in de schoolklas te observeren en studenten die het onderzoek uitvoerden goed te instrueren, was het noodzakelijk om de signalen die duiden op pesten helder te definiëren. Deze manier van het observeren van pesten werd eerst geoefend bij groepen apen en daarna uitgebreid in de schoolklas. Het ontwikkelde hulpmiddel voor het onderzoek bleek ook de interesse te hebben van leerkrachten en te voldoen aan de vraag hoe pesten te herkennen.
De eerste reacties uit het onderwijs zijn zeer positief:
“Dit is beter dan welk pestprotocol dan ook”
“Wauw, hier hebben we veel te lang op moeten wachten”
“Wat een goede kaart hebben jullie ontwikkeld”
“Blij dat er zulke praktische oplossingen komen”
Het onderzoek heeft in 2014 heeft plaatsgevonden en was mogelijk door medewerking van Basisscholen en Stichting Apenheul.
Klik hier om de signaalkaart pesten te downloaden.