De samenwerking tussen Rienier de Graaf en TU Delft levert alweer een innovatie op. Het gaat om een werkend prototype van een apparaat dat automatisch en veilig de lucht uit bloedzakken haalt, zodat de afvaltonnen op de OK niet zo snel vol raken, de zogenoemde MedVac. Dit is een pompje dat op de bloedzak wordt gezet en deze vacuüm trekt. Het idee is afkomstig van TU Delftstudenten en Marsha van Zuijlen, operatieassistent bij Reinier de Graaf.

Eenmaal aangesloten zuigt de MedVac de lucht uit de bloedzak, waardoor het kraantje van de bloedzak automatisch opengaat. Zodra het bloed bovenin komt, wordt het gedetecteerd door een sensor, die ervoor zorgt dat de MedVac afslaat. Hierdoor gaat het kraantje vanzelf weer dicht en komt er dus geen bloed meer uit de zak.

“Het begon met een irritatiepuntje”, vertelt Van Zuijlen. “Onze bloedzakken hebben een inhoud van twee liter. Daarvan is 300 cc bloed, de rest is lucht. Een enkele OK-medeweker doet zijn of haar best om de 1700 cc lucht eruit te laten ontsnappen, maar dat is niet zonder veiligheidsrisico’s bijvoorbeeld vanwege infectiegevaar door bloedspatten. De meesten doen dat dus niet, waardoor onze afvaltonnen snel vol raken met vooral lucht.”

Van Zuijlen vond dat dit slimmer moest kunnen, dus ging ze op onderzoek. Verschillende ideeën passeerden de revue, zoals getimmerde afdakjes en mini-couveuses om bloedspatten te voorkomen, maar die bleken onwenselijk of te kostbaar. Totdat Jan-Kees Jol (KNO-arts bij Reinier de Graaf) hiervan hoorde en Van Zuijlen wees op Maarten van der Elst (chirurg bij Reinier de Graaf) en het innovatieteam van de TU Delft, dat opdrachten zocht binnen de medische techniek. De faculteit 3mE van de TU reageerde enthousiast op de oproep en binnen een week kregen studenten de opdracht om ermee aan de slag te gaan.

Van Zuijlen: “Na een paar dagen kwamen acht studenten langs om mijn irritatiepuntje aan te horen, zodat ze er een plan bij konden bedenken. Bepakt en bezakt met slangetjes, zakken en filters zijn ze weer vertrokken.  Al een paar weken later kwamen twee studenten langs om een prototype op de PC te laten zien. Dat zag er al lekker technisch uit!” Daarna volgde een presentaties van een werkende versie van de MedVac op de OK en een eindpresentatie voor docenten en medestudenten op de faculteit.

Momenteel wordt bekeken wanneer de MedVac daadwerkelijk doorontwikkeld en ingezet kan worden.

Fotobijschrift: Marsha van Zuijlen (midden) met vier van de acht studenten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de MedVac.

Bron en foto: Reinier de Graaf