Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht schaft een robot-arm aan om gestuurd te opereren bij kinderen met een tumor in de hersenstam. De robot-arm ondersteunt de neurochirurg om genavigeerd biopten te nemen uit diepgelegen hersentumoren. Hiermee kan het verloop van hersen(stam)kanker bij kinderen beter in kaart gebracht en gevolgd worden. Stichting Semmy financiert de robot-arm met de opbrengst van de nagellakactie van 6-jarige Tijn Kolsteren uit 2017.
Enorme impuls
Op termijn kan met het robotsysteem tevens medicatie direct in diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen. Er staan klinische studies gepland met experimentele medicijnen, die tumorcellen met de robot-arm beter kunnen bereiken en vervolgens gericht kunnen bestrijden. “Deze robot is een enorme impuls voor de behandeling van hersenstamtumoren, waarvan we nu nog moeten zeggen dat genezing niet mogelijk is”, aldus Dannis van Vuurden, kinderoncoloog en hoofdonderzoeker bij het Prinses Máxima Centrum.
Perspectief
Het zeer geavanceerde robosysteem sluit aan op de aanwezige, MRI-gestuurde neuronavigatie. De robot-arm helpt de neurochirurg nauwkeurig te navigeren, wat de precisie en efficiëntie van de operatie verhoogt. Behalve bij hersenstamkanker kan de robot-arm ook ingezet worden bij operaties voor kinderen met andere hersentumoren. “Waar inmiddels driekwart van de kinderen met kanker geneest, is de prognose voor kinderen met een tumor in de hersenstam al tientallen jaren niet verbeterd. Met de robot-arm kunnen we beter biopten afnemen en het verloop van de ziekte op de voet volgen. Het nieuwe systeem biedt ook perspectief voor onderzoek om nieuwe soorten behandelingen te ontwikkelen”, aldus Eelco Hoving, clinical director bij het Prinses Máxima Centrum.
Nagellakactie
Stichting Semmy zet zich sinds 2007 in voor fondsenwerving ten behoeve van het onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. De nieuwe robot-arm bekostigt zij met de opbrengst van de LAK. door Tijn nagellakactie uit 2017. Tijn Kolsteren (2010-2017) werd eerder bekend met zijn ‘Lak door’ actie voor het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Met de actie LAK. door Tijn voor Stichting Semmy werd bijna 1,2 miljoen euro opgehaald voor de aanschaf van een robot voor lokale behandeling van DIPG, een vorm van hersenstamkanker.
Bouwsteen
Met de robot-arm realiseert het Prinses Máxima Centrum een nieuwe bouwsteen van de operatiekamer van de toekomst. De robot-arm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen door de neurochirurgen van het Prinses Máxima Centrum.