De twee verpleegafdelingen van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis zijn vernieuwd. De uitgekiende inrichting vol kleur en speelse elementen straalt rust en eenheid uit. De patiëntkamers bieden verpleegkundigen veel bewegingsruimte en zijn efficiënt ingericht. Voor de patiënten is er meer privacy.

“De oude afdelingen waren aan een uitgebreide vernieuwing toe,” vertelt verpleegkundig manager Maria de Taeye. “Dankzij het Kinderfonds hadden we extra budget om er ook echt iets moois van te maken. En dat is zeker gelukt.” Olivier Spek Architecten, Studio Olivier en ontwerpbureau Vingerling de Bruyne zorgden voor een praktische indeling en een bijzondere, gelaagde inrichting.

Een eigen kamer
Anders dan in de oude indeling met veel vierpersoonskamers zijn er nu vooral privékamers, allen met eigen sanitair. Voor de patiënten betekent dat meer privacy en comfort, vertelt De Taeye. “Ouders kunnen blijven slapen op de comfortabele slaapbank. En voor iedere patiënt is er een iPad. De verpleegkundigen vinden alles wat ze nodig hebben in de efficiënt ingedeelde ruimtes en kasten. De nieuwe kamers bieden veel bewegingsruimte en overzicht.” De patiëntkamers zijn gericht op de omliggende daktuin en het centrale hart van de afdeling, waarin de ondersteunende medische ruimten te vinden zijn.

Veilig nest
Het creëren van warmte en geborgenheid is voor Olivier Spek Architecten een belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe afdelingen geweest. In de vormgeving komt dit terug in de metafoor van het centrale ‘nest’. “De afdelingen hebben elk een eigen thema: bos en strand,” vertelt adviseur zorg René van Luenen. “Kleuren en figuren zijn daarop afgestemd en doorgevoerd in de hele afdeling. Dit zorgt voor samenhang op de afdeling. Iedere kamer heeft een eigen vogel en kleurtint binnen het thema, naast de deur afgebeeld in dezelfde stijl als het vogeltje uit het logo van het Kinderziekenhuis.” Bosvogels sieren de bosafdeling, strandvogels de strandafdeling. De afdeling voelt daardoor als een veilig nest, waar kinderen als ze beter zijn, weer kunnen uitvliegen.

Patiënten denken mee
“Om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt op de nieuwe afdelingen, hebben we de kinderen zelf laten meedenken over de inrichting”, vertelt Van Luenen. “Onze patiënten zijn tussen de 0 en 18 jaar oud. Peuters houden nu eenmaal van andere dingen dan pubers. De kinderen laten meedenken over de inrichting hielp om de juiste toon te vinden. Zo werd de tienerkamer met een strandtent-thema mede ontworpen door een jongen die hier jaren patiënt was. Onze twijfels over het gebruik van kleur werden dan ook snel weggenomen. Om los te komen van het ziekenhuisgevoel waren alle kinderen het erover eens: weg met dat wit, hoe meer kleur, hoe beter.

Bron: LUMC