Samen aan Z - projectbanner met zorgverleners en de naam van het project

Zowel in Vlaanderen als in Nederland kampt de zorg met personeelstekorten. In de grensregio start Interreg Vlaanderen-Nederland, een Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, een project om vermijdbare uitstroom van zorgcollega’s terug te dringen. Daartoe moeten de wendbaarheid en het innovatief vermogen van zowel zorgverleners als -organisaties verbeteren.

Het arbeidsmarktvraagstuk stopt niet bij de grenzen. Het is moeilijk om vacatures te vervullen, terwijl op korte termijn aan beide kanten van de grens al heel wat zorgmedewerkers zullen uitstromen op basis van leeftijd. Eén op de drie in Vlaanderen is boven de 50 jaar, in westelijk Noord-Brabant is 36% boven de 55 jaar en in Zeeland is dat zelfs 43%. De uitstroom uit de zorg en langdurige uitval door ziekte (burn-out) versterken het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod in de zorgsector nog.

Voortbouwen

Het project is in mei j.l,  gestart en zal drie jaar inzetten op o.a. doorontwikkeling en het samenbrengen van producten, trainingen en samenwerkingsmodellen die uit eerdere projecten ZORO (ZOrgROute arbeidsmarkt), Blijf aan Z en Care2Adapt voortkwamen. Zo zal er bijv. verder gewerkt worden met Team Champions (teamleden die van onderuit in een team verandering implementeren) voor zorgteams, leiderschapstrajecten, peergroepen en ondersteuning bij de implementatie van arbeidsondersteunende innovaties.

Werkbaar werk

Het project moet werk werkbaar maken. Dat betekent in de praktijk dat het werk zorgverleners niet ziek of overspannen maakt, dat het motiverend en boeiend is en kansen biedt op leren en ontwikkelen. Ook arbeidsondersteuning of werklastreductie zijn elementen die een plaats krijgen in het programma. Verder wil Samen aan Z samenwerking en dus verbinding creëren tussen organisaties, omdat dat het welbevinden van zorgverleners en bijgevolg de kwaliteit van de zorg vergroot.

Samen aan Z

Het project loopt van 1 mei 2023 tot 1 mei 2026. De deelnemende partijen zijn Kenniscentrum APB Gouverneur Kinsbergencentrum (de projectleider), Karel de Grote Hogeschool, Katholieke Hogeschool Antwerpen, Stichting Care Innovation Center West-Brabant, Stichting Fontys, Stichting tante Louise, Stormin, Thomas More Kempen, Thomas More Mechelen-Antwerpen, Universiteit Antwerpen en Zorggroep Orion.

De helft van de totale projectkosten van een kleine 3 miljoen euro is gesubsidieerd door Interreg.

Meedoen

Zorg- en welzijnsorganisaties die willen deelnemen aan het project kunnen zich nog aanmelden. Inschrijving is (kosteloos) mogelijk voor meerdere trajecten.

>  Meer informatie over Samen aan Z, en over aanmelding