Na 38 maanden bouwen is het officieel: het nieuwe ziekenhuis van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is nagenoeg af.
 

De aannemerscombinatie Dura Vermeer en Trebbe en de installatiecombinatie Croon, Unica en Wolter & Dros hebben de bouwwerkzaamheden afgerond en, samen met de ontwerper Harry Abels van IAA Architecten, het nieuwe gebouw officieel overgedragen aan het bestuur van MST.
Aan een paar onderdelen wordt nog de laatste hand gelegd. De afbouw van het restaurant en de keuken en de bouw van het nieuwe Stiltecentrum worden nu gedaan, maar ondertussen is MST wel gestart met de inrichting van het nieuwe ziekenhuis. MST maakt zich klaar voor de  daadwerkelijk verhuizing.
Sleuteloverdracht
Op 31 juli 2015 werd de handtekening al gezet, maar vandaag kwamen directies van betrokken partijen bijeen om samen stil te staan bij deze belangrijke mijlpaal. Het ondertekenen van het officiële opleveringsprotocol werd vooraf gegaan door memorabele woorden van architect Harry Abels (‘Tukkers hebben hun eigen ziekenhuis gebouwd’) en Hein Trebbe die sprak namens de bouw- en installatiecombinatie. Beiden keken terug op intensieve jaren waarin naar eigen zeggen de samenwerking vlekkeloos bleek te verlopen. Het nieuwe ziekenhuis is met liefde door hen gerealiseerd en nu dan ook met enige weemoed overgedragen aan MST. Hiertoe heeft Bas Leerink, voorzitter Raad van Bestuur van MST, symbolisch de sleutel van het ziekenhuis namens medewerkers en patiënten in ontvangst genomen.
Verhuizing in januari 2016
De aankomende periode staat in het teken van de voorbereiding op de verhuizing. Begin januari is het ziekenhuis gereed en klaar voor patiënten. Er is daarom nog steeds veel bedrijvigheid in het nieuwe ziekenhuis. Zo wordt apparatuur geïnstalleerd, meubilair in het auditorium gemonteerd, worden wachtruimtes en familiekamers ingericht en bomen geplaatst in de 5 atria. Deze bomen behoren bij het concept ‘healing environment’ van waaruit het gehele ziekenhuis is opgezet. Medical School Twente, een onderdeel van MST, leidt medewerkers van MST op ter voorbereiding op werken in het nieuwe ziekenhuis. Bijvoorbeeld als polikliniekassistent. Door het aanbieden van een opleiding tot doktersassistent kan de polikliniekassistent de arts nog meer ondersteunen. Deze heeft dan meer tijd voor de patiënt.
De bouw
Vanaf juni 2012 is gebouwd aan het nieuwe ziekenhuis. De contractueel afgesproken bouwtijd was gesteld op 38 maanden, met 31 juli 2015 als opleverdatum. Hieraan is dus voldaan.|
Op het hoogtepunt van de werkzaamheden (zo rond de periode dat de ruwbouw zijn voltooiing naderde en de afbouw begon), waren er drie- tot vierhonderd bouwers en monteurs op het terrein aanwezig. In totaal was er werk voor duizend manjaren.
De bouw is in 2012 opgedragen aan de voor deze gelegenheid opgerichte combinatie van bouwkundig aannemers Dura Vermeer Hengelo en Trebbe Bouw en de combinatie van installatietechnisch aannemers Croon, Unica en Wolter & Dros. Voor de uitvoering is de aannemerscombinatie een samenwerking aangegaan met Goossen Te Pas Bouw. Het bouwkundig ontwerp is van Harry Abels van IAA Architecten.