voeding - bedpatiënt et ziekenhuismaaltijd

Twee PhD kandidaten aan de wur doen onderzoek naar een ‘smart tray’ oftewel: een slim dienblad. Met ingebouwde sensoren en een videocamera wordt bijgehouden hoeveel er gegeten wordt het aantal kauwbewegingen en het gewicht van het gegeten voedsel. Het hulpmiddel is vooral interessant voor verzorgingshuizen en bij de verzorging van ouderen in ziekenhuizen.

Femke de Gooijer en Michele Tufano werken aan het dienblad bij de vakgroep Human Nutrition and Health van Wageningen University.

Ouderen met ondergewicht

Het slimme dienblad, dat er uit ziet als een normaal dienblad, houdt volledige automatisch bij wat je eet en hoe je eet. Dankzij de gewichtssensoren kunnen porties en grootte van de happen gemeten worden. Gezichtsherkenning en deep learning worden gebruikt om in real-time het kauwbedrag en de eetsnelheid te analyseren. Dit helpt om bij gezonde mensen te analyseren hoe zij eten, maar is bovendien nuttig in specifieke situaties zoals bij ouderen met ondergewicht.

Prototype

Een eerste versie wordt nu getest, maar in de toekomst willen de onderzoekers ook van de zijkant van het gezicht foto’s kunnen maken of uit een lage hoek. Dit is minder instrusief dan een camera die recht voor hen staat. Daarmee moet het makkelijker worden om de voedselinname in echte situaties goed te analyseren. Ook moet het mogelijk worden om de eter direct feedback te geven over hoeveel er gegeten wordt en hoe snel men eet.

Projectwebsite

Bron: WUR / FMT