PPM Oost investeert in het Enschedese Encapson voor de ontwikkeling van oplichtende coating voor naalden en katheters. Encapson kan door een investering van een consortium onder aanvoering van Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) een forse impuls geven aan de ontwikkeling van Sono-Coat™.
Deze oplichtende coating vergroot de zichtbaarheid van naalden en katheters tijdens een echoscopisch geleide ingreep in een patiënt. Sono-Coat™ vergemakkelijkt en verbetert zo het werk van artsen, maakt onderzoeken patiëntvriendelijker en bespaart veel geld door een sterk verminderde inzet van röntgenapparatuur en MRI-scans.

PPM Oost investeert samen met Nextgen Ventures en het Twente Technologie Fund (TTF). Encapson gebruikt de investering onder meer voor de bouw van een nieuwe productie-unit, waar vanaf het najaar 100.000 naalden per jaar kunnen worden gecoat. Encapson coat daar onder meer de biopsienaalden voor een internationaal med-tech bedrijf, waarmee onlangs een overeenkomst is gesloten.

PPM Oost heeft hoge verwachtingen van Encapson, zegt directeur Marius Prins. “Encapson is een innovatieve parel uit Enschede die we al langer in het vizier hebben. We zijn ervan overtuigd dat het bedrijf de potentie bezit uit te groeien tot een wereldspeler. Dat is enerzijds goed voor de ontwikkeling en werkgelegenheid in de regio. Aan de andere kant zorgt Sono-Coat™ voor innovatie in de zorg die goed is voor patiënten en helpt met terugdringen van de zorgkosten”, aldus Prins.

Sono-Coat™
De Sono-Coat™ technologie is gebaseerd op een met sterk oplichtende microparticles gevulde coating. Encapson brengt deze coating aan op medische naalden (soms met lengtes van 1,9 meter) voor endoscopische onderzoeken. Het oppervlak werkt dan als een reflector voor de geluidsgolven van het echoscopieapparaat. Sono-Coat™ zorgt er daarmee voor dat de exacte plaatsbepaling van ingebrachte katheters, naalden en sondes veel makkelijker wordt voor medisch specialisten. De opererende arts kan het voorwerp met Sono-Coat™ onder elke gewenste hoek bekijken. Dat is zonder Sono-Coat™ alleen mogelijk met behulp van kostbare (en schadelijke) röntgenapparatuur en dure MRI-apparatuur.

Breek: “In de medische wereld zien we een duidelijke toename van het gebruik van echoapparatuur. Die apparatuur is steeds beter en kleiner geworden. Dat is goed nieuws voor patiënten, omdat hierdoor in veel gevallen grote operaties kunnen worden vervangen door zogenoemde minimaal invasieve ingrepen onder echoscopische begeleiding. Die zijn voor de patiënt veel minder belastend en goedkoper voor de zorgverzekeraar. Medische specialisten en de medical device industrie zijn echter nog niet zo tevreden over de zichtbaarheid van de echogene naalden. Voor dat probleem hebben we met Sono-Coat™ een pasklare oplossing. De zichtbaarheid is superieur, de coating toepasbaar op verschillende materialen en tevens is Sono-Coat™ eenvoudig aan te brengen. Behalve op naalden en katheters zoeken we in toekomst ook naar andere toepassingen van de coating.”

Voor die verdere ontwikkeling van Sono-Coat™ werkt Encapson onder meer samen met de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en MIRA (kennisinstelling aan de Universiteit Twente op het gebied van Nanotechnologie).

Groeien
Encapson verwacht de komende periode meer deals met internationale medtech bedrijven te sluiten en de productie op te schalen, zegt directeur Heico Breek. “De superieure werking van Sono-Coat™ heeft zich inmiddels bewezen. Diverse vooraanstaande professoren hebben daarover gepubliceerd. Uit de hele wereld is interesse voor onze coating. We produceren testsamples voor een groot aantal gerenommeerde med-tech bedrijven. Met de nieuwe investeringen kunnen we de organisatie en capaciteit in lijn brengen met onze ambitie om het bedrijf de komende jaren fors te laten groeien”, aldus Breek. Hij verwacht dat Encapson op de huidige locatie in het Bedrijfstechnologisch Centrum Twente (BCT) in Enschede meer productie-units gaat bouwen en het aantal medewerkers groeit.

Breek is enthousiast dat PPM Oost toetreedt als aandeelhouder. “PPM Oost is ervaren investeerder. De mensen van PPM Oost hebben verstand van zaken en een breed netwerk in de medtech, waarvan wij kunnen profiteren. Ze zijn ook nauw betrokken bij de samenstelling van een ervaren raad van commissarissen, die ons moet ondersteunen bij de doorgroei van ons bedrijf”, vertelt Breek.

Foto: afbeelding website Encapson.com

Bron: PPM Oost