Statische belasting – te lang in dezelfde (onhandige) houding werken – is een “sluipmoordenaar” in de zorg. In de zorg komt statische belasting veel voor en dat is een groot risico voor de gezondheid van zorgmedewerkers. Medewerkers voelen het vaak pas aan hun lijf als het al te laat is met langdurige uitval als gevolg. LOCOmotion en IZZ ontwikkelden daarom de e-learningmodule Statische Belasting. 

 

Fysieke en psychische klachten door statische belasting

Statische belasting leidt niet alleen tot fysieke klachten, maar ook tot psychische klachten en werkstress. IZZ onderzoekt jaarlijks het zorggebruik van haar leden en daaruit blijkt dat steeds meer zorgmedewerkers fysiotherapie en psychische zorg nodig hebben om hun werk goed te blijven doen. Om zorgmedewerkers zo goed mogelijk met statische belasting om te laten gaan, ontwikkelde IZZ in samenwerking met LOCOmotion, het kennisnetwerk dat zich sterk maakt voor gezond ergonomisch werk in de zorg, een gratis e-learning module Statische Belasting. Dit is een online module die klachten helpt voorkomen en wordt gepresenteerd tijdens de Week van de Werkstress.

 

Week van de werkstress 2018

De e-learningmodule wordt gelanceerd tijdens de Week van de Werkstress van 12 tot en met 15 november 2018. Tijdens die week worden tips gegeven over hoe beter met statische belasting om te gaan en ontvangen deelnemers automatisch een link naar de gratis te volgen module. De module wordt speciaal gemaakt voor zorgmedewerkers met veel praktijkgerichte casussen die direct toepasbaar zijn in het werk. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.izz.nl/week-van-de-werkstress-2018