Wetenschappers van MIT en Brigham’s Women Hospital hebben een stervormig medicijntechnologie ontwikkeld die voorkomt dat medicatie niet regelmatig wordt ingenomen. Eenmaal ingenomen zorgt de technologie ervoor dat deze gedurende twee weken, of langer afhankelijk hoe de ster is samengesteld, vanuit de maag de juiste medicatie afgeeft.

De medicatietechnologie wordt gevormd door een stervorm met zes armen. Deze zijn volledig biologisch afbreekbaar en worden opgevouwen in een capsule. Na inname ontvouwen de armen van de ster zich in de maag, zoals een paraplu zich ontvouwt. De ster kan daardoor niet de maag verlaten, maar veroorzaakt geen blokkade.

De nieuwe technologie is getest op varkens met ivermectin, een medicijn dat wordt gebruikt voor de bestrijding en behandeling van malaria. De overtuiging is dat de “ster” ook belangrijk kan zijn voor patiënten met HIV, depressies, diabetes, epilepsie en andere ziektes die continue medicatie vereisen.

De verdere ontwikkeling van de technologie gebeurt door spin off bedrijf Lyndra. Een publicatie over de technologie is onlangs verschenen in Science Translational Medicine.

Bron en foto: MIT