STRIP-1 testrobot kreeg prijs. Foto van de Award
Marvin Tanenbaum, groepsleider bij het Hubrecht Institute en Oncode Investigator, nam de Award in ontvangst.

De STRIP-1 testrobot, ontwikkeld door het Hubrecht Instituut en biotechnologiebedrijf Genmab, heeft de prestigieuze Galien Excellence COVID-19 Award ontvangen. De testrobot verwerkt per etmaal tot 20.000 monsters voor het testen op SARS-CoV-2 en werd in januari 2021 officieel in werking gesteld. “De scale-up bleek in staat om kennis open te delen en bovendien ook de benodigde technische validatie en kwalificatie in recordtijd af te ronden,” aldus de jury.

Prix Galien Nederland reikt ieder jaar verschillende awards uit voor baanbrekend onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve producten. Dit jaar werd ook de Prix Galien Excellence COVID-19 Award in het leven geroepen, bedoeld voor een initiatief dat zich heeft ingespannen bij de bestrijding van het coronavirus. De award werd tijdens een online uitreiking op 18 mei uitgereikt aan het Hubrecht Instituut en Genmab voor de ontwikkeling van de STRIP-1 testrobot. Marvin Tanenbaum – een van de initiatiefnemers, samen met collega Wouter de Laat en met Martijn Bosch en Rob Ruijtenbeek van Genmab – mocht de award in ontvangst nemen. “Het is een prachtige erkenning voor ons gezamenlijke en belangeloze initiatief om met onze kennis de maatschappij te helpen in de strijd tegen het coronavirus,” aldus Wouter de Laat namens de vier initiatiefnemers.

COVID-19 testinnovatie

De STRIP-1 testrobot verwerkt per etmaal tot 20.000 monsters voor het testen op SARS-CoV-2 volgens de gouden PCR-standaard. Hiermee verwerkt de robot veel meer testen dan alle hiervoor bekende apparaten. Ook worden barcodes aan de monsters meegegeven zodat ze nauwkeurig gevolgd kunnen worden tijdens het proces. De uitslag van de test kan hierdoor ook automatisch online teruggekoppeld worden aan de geteste personen. STRIP-1 werkt met heel kleine volumes, waardoor minder van de wereldwijd schaarse materialen en vloeistoffen worden gebruikt. Ook zijn de kosten voor het uitvoeren van testen aanzienlijk lager en worden laboranten door de robotisering ontlast.

Bijzondere samenwerking

Het Hubrecht Instituut en Genmab ontwikkelde de STRIP-1 robot samen met vele andere partijen, waaronder diagnostische laboratoria, academische ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is dus een bijzondere not-for-profit samenwerking tussen de publieke en private sector. Ook na de huidige pandemie blijft de robot waardevol; STRIP-1 kan door zijn modulaire opbouw ook worden ingezet voor toekomstige pandemieën.