Elk jaar neemt een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven deel aan de International Genetic Engineered Machine (iGEM) competitie, de grootste synthetische biologie competitie met meer dan 360 deelnemende teams van over de hele wereld. Dit jaar bindt het team  iGEM TU Eindhoven 2019 de strijd aan met antibioticaresistentie door het ontwikkelen van een snelle en specifieke detectiemethode van bacteriën. Deze methode kan dan gebruikt worden als een point-of-care test die bacteriële infecties kan diagnosticeren en op deze manier voor een specifiek gebruik van antibiotica kan zorgen. Echter om deze strijd te winnen heeft het team uw hulp nodig. Onderaan deze tekst kunt u lezen hoe u kunt doneren.

Bacteriële infecties zoals blaasontstekingen of simpele wondinfecties worden allemaal behandeld met antibiotica. Echter, een snelgroeiend probleem en de grote bedreiging voor de wereldgezondheid is antibioticaresistentie. Bacteriën, de vijand bij infecties, muteren continu waardoor ze zichzelf resistent kunnen maken tegen de antibiotica. Dit proces wordt enorm versneld door onspecifiek en veelvuldig gebruik van antibiotica. Als we doorgaan met de onspecifieke en onnodige hoge dosering van antibiotica, zullen alle bacteriën immuun worden voor onze antibiotica. Dit betekent dat infecties zoals blaasontstekingen of simpele wondinfecties snel meer doden zullen veroorzaken dan kanker en hartziektes gecombineerd en dat volgens het WHO in 2050, 10 miljoen mensen in alleen al het Westen zullen komen te overlijden aan de gevolgen van antibioticaresistente bacteriën.

Tegengaan van verkeerd gebruik

Het doel van het team van de TU Eindhoven is om antibioticaresistentie te bestrijden door het verkeerde gebruik van antibiotica tegen te gaan. Dit doen ze door de diagnostiek van bacteriële infecties te verbeteren en te versnellen met behulp van bacteriofagen en CRISPR-Cas. Door het ontwikkelen van een specifiekere en een snellere detectiemethode kunnen infecties sneller en meer specifiek behandeld worden, zonder het ontwikkelen van antibioticaresistentie. Ook is de detectiemethode erg modulair waardoor vele bacteriën gedetecteerd kunnen worden en dus vele infecties gediagnosticeerd kunnen worden.

 

Brede applicatie

Er is overigens een brede applicatie mogelijk van het detectiesysteem die verder reikt dan het diagnosticeren van infecties bij mensen, maar bijvoorbeeld ook het diagnosticeren van dieren. In de vee-industrie wordt er veel antibiotica verkeerd toegediend (vaak zelfs preventief) en de resistente bacteriën die hieruit resulteren, zijn ook een grote bedreiging voor de mensen. Ten slotte kan bijvoorbeeld ook drinkwater en voedsel snel en simpel gecontroleerd worden op de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën door middel van de methode.

Zorgvoorzieningen

De invloed van de detectiemethode van het Eindhovense TU-team kan ook van invloed zijn op de voorzieningen in een zorggebouw. Bijvoorbeeld bij een vermoeden van MRSA-besmetting. De MRSA-bacterie wordt vaak meegebracht vanuit het buitenland naar de Nederlandse ziekenhuizen. Daarom worden de meeste patiënten die uit het buitenland komen, of in het buitenland op vakantie zijn geweest, eerst in quarantaine geplaatst om te testen of ze last hebben van de MRSA-bacterie. Deze test duurt ongeveer 2 à 3 dagen, waarin de patiënt dus al die tijd in quarantaine zit. Met de detectiemethode die het Eindhovense team ontwikkeld kan de diagnose in een paar uur worden gesteld.

Organisatie MIT

De iGEM competitie werd in 2003 voor het eerst georganiseerd door Massachusetts Institute of Technology (MIT). Over de jaren is de competitie gegroeid tot de grootste synthetische biologie competitie met meer dan 360 deelnemende teams van over de hele wereld. De Technische Universiteit van Eindhoven neemt sinds 2012 deel. Elk jaar wordt er een nieuw studententeam gevormd die deelnemen met hun eigen originele onderzoek. Samen met de steun van het academische personeel van the Institute of Complex Molecular Systems hebben de verschillende Eindhovense teams goede resultaten behaald en zelfs prijzen gewonnen voor Beste Nieuwe Applicatie en Beste Innovatieve Resultaten.

Doneer

 De implementatie van de methode zal ervoor zorgen dat het TU Eindhoven team de strijd tegen bacteriën kan winnen. Maar dit kunnen ze niet zonder financiële steun van sponsors. Door te doneren op https://crowdfund.tue.nl/project/igem2019 kan het team het wetenschappelijke onderzoek financieren en de inschrijfkosten voor de iGEM competitie betalen. FMT Gezondheidszorg is ook sponsor van het Eindhovense team. Help iGEM TU Eindhoven de strijd tegen antibioticaresistentie te winnen.

 ________________________________________________

Fagentherapie

Naast de ontwikkeling van de detectiemethode om de toename in antibioticaresistentie een halt toe te roepen, houdt het iGEM TU Eindhoven zich bezig met het onderzoeken van alternatieven voor antibiotica. Fagentherapie is een methode waarbij door middel van het toedienen van bacteriofagen, bacteriële infecties worden bestreden. Deze techniek wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog toegepast in het oosten van Europa, en er zijn al verschillende Nederlandse patiënten geholpen met deze therapie in het Eliava Instituut in Georgië. Echter door gebrek aan fundamenteel onderzoek is deze therapie nog niet toegestaan in Nederland. Het team wil door middel van het eigen onderzoek deze therapie meer onder de aandacht brengen waardoor er sneller wetenschappelijk onderzoek naar gestart wordt en deze therapie sneller beschikbaar komt voor de Nederlandse bevolking wanneer de uitkomsten van deze onderzoeken positief zijn.

________________________________________

Tekst: Yvonne van Mil, iGem Eindhoven