Op 20 november 2015 wordt er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een symposium gehouden over ‘Customer Experience in de zorgarchitectuur’.
Met als centrale vraag hoe we een omgeving kunnen creëren waar gebruikers zich gezond en gelukkig voelen. Gijs Raggers, partner en architect bij EGM, belicht het ontwerpproces en de architecturale uitdagingen bij de realisatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Annemarie Eijkelenboom, architect bij EGM, laat zien hoe de Evidence Based Design-tool ingezet kan worden bij vraagstukken over zorghuisvesting. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Kenniscentrum 60plus in samenwerking met EGM architecten, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ID/Lab.

Customer experience: architectuur, ontwerp en psychologie
Hoe een gebouw of omgeving beleefd en geleefd wordt door zijn gebruikers wordt niet alleen bepaald door architectuur. Andere factoren zoals kleur, licht, lucht en geluid hebben direct verband met ons welbevinden en welzijn. Klantvriendelijke architectuur, heldere lay-out, vraaggestuurde bewegwijzering en klantgeöriënteerde way-finding worden vaak over het hoofd gezien. Erger nog: door onkunde of besparingsdrift gedegradeerd van ‘need to have’ naar ‘nice to have’. Een effectieve implementatie van deze essentiële elementen zorgt voor een aangename customer experience en een bewezen kostenverlaging.
Gijs Raggers: ‘van opdracht tot realisatie van een klantvriendelijk ziekenhuis’
Voor EGM architecten was het een uitdaging een ziekenhuis te ontwerpen dat alle medische disciplines verenigt onder één dak en efficiënte onderlinge samenwerking optimaliseert, zonder afbreuk te doen aan de patiëntbeleving. Om dit te kunnen realiseren is het van belang om hierop al in de ontwerpfase te anticiperen. Gijs belicht het ontwerpproces en de architecturale uitdagingen bij de realisatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Annemarie Eijkelenboom: ‘Evidence Based Design-tool’
EGM architecten heeft een uitgebreide knowhow in de zorgsector gebundeld in een Evidence Based Design-tool (EBD-tool). Dit is een database waarin onderzoeken naar het verband tussen ontwerp en effect geordend en toegankelijk zijn. Het biedt snel overzicht als hulpmiddel bij het ontwerp. Annemarie laat zien hoe de EBD-tool ingezet kan worden bij vraagstukken over de zorghuisvesting.
Bron: EGM