HelpSoq
Het aantrekken van steunkousen is een zware klus voor verzorgenden en verpleegkundigen

Tijdens de vakbeurs World of Technology & Science (WOTS) die van 27 – 30 september plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht zijn vijf TechAwards 2022 bekendgemaakt. Tijdens een feestelijke uitreiking op 29 september mochten vijf technologiebedrijven de prestigieuze awards in ontvangst nemen. In de ‘World of Motion & Drives’ ging de award naar een innovatief zorghulpmiddel: de Helpsoq van Zilvertron.

De HelpSoq van Zilvertron is het eerste elektrische hulpmiddel dat uitkomst biedt bij het aantrekken van steunkousen. Therapeutisch compressiekousen (TEK) zijn stug en moeilijk om aan te trekken. Dat moet elke dag gebeuren na het douchen en opstaan. Klamme benen maken het aantrekken van deze kousen zwaar en tijdrovend werk. Er zijn tal van mechanische hulpmiddelen bedacht die echter allemaal nog steeds kracht vereisen en soms ook inzicht en behendigheid.

Bij de HelpSoq neemteEen elektromotor het zware werk van verzorgende of verpleegkundige over. De elektromotor rolt de steunkous op een gladde plastic ring en na het oprollen van de kous kan de gebruiker de ring gemakkelijk van het apparaat verwijderen.

De vakjury en de bezoekers van de website kozen vier genomineerden per wereld. Uiteindelijk kozen de bezoekers van de beurs één winnaar per wereld. Naast de TechAwards werd dit jaar voor het eerst de Green TechAward uitgereikt aan het bedrijf dat het meest duurzame product inbracht.