De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 gaat naar Stichting Thuis in Welzijn met het project Thuishuis.
Dat bepaalden de ruim 250 deelnemers aan het Nationaal Eenzaamheid Congres door te stemmen op een van de drie door een vakjury genomineerde praktijken. Meer dan de helft (52%) van de aanwezigen stemde op Thuishuis. De prijsvraag stond dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving.
Een Thuishuis is een speciale woning waar vijf tot zeven alleenstaande 60-plussers met een smalle beurs bij elkaar wonen. Ze hebben een eigen verblijfsruimte en delen een woonkamer, tuin en logeerkamer. Twee projecten zijn gerealiseerd: in Deurne en Amstelveen. Harderwijk gaat dit najaar open. De doelgroep bestaat onder andere uit ouderen die (dreigen) te vereenzamen. Waar nodig ondersteunen vrijwilligers de bewoners. De mogelijkheid bestaat ook dat vrijwilligers huisbezoeken brengen aan alleenstaande ouderen in de buurt, om hen uit te nodigen om weer mee te doen.
Jan Ruyten, directeur Stichting Thuis in Welzijn: “Wij gaan het geld inzetten om een pilot voor het Thuishuisproject voor ouderen met dementie te realiseren. Dan kunnen we een begin maken met het opzetten van het onderdeel Inloophuis voor mensen met dementie in Harmelen.”
Fotobijschrift: Op de foto v.l.n.r. Jop Fackeldey (wethouder wonen van Lelystad), Jan Ruyten (Stichting Thuis in Welzijn) van Nationale Eenzaamheid Prijs-winnaar Thuishuis en Anita Witzier (presentator Nationaal Eenzaamheid Congres).