Niemand minder dan ‘Boer Geert’, bekend van ‘Boer zoekt Vrouw’, verrichte de openingshandeling. Geert Krops is in Refaja geen onbekende. Eerder werd de teler uit Mussel naar volle tevredenheid geopereerd in het ziekenhuis in Stadskanaal. Ook levert hij groente en fruit aan diverse ziekenhuislocaties van Treant. Na een druk op de knop kon jong en oud genieten van een spetterende lasershow, waarin het verhaal werd verteld over de totstandkoming van het portaal. Voor patiënten door patiënten, dát is mijnTreant.

 

Patiënten willen toegang tot hun medische gegevens

‘Vanaf 2020 heeft iedere patiënt in Nederland online toegang tot zijn/haar medisch dossier’: dát is de opdracht die ziekenhuizen in 2016 van de minister kregen. Uit onderzoek een jaar later van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 60 procent van alle patiënten een ziekenhuisportaal zou willen gebruiken. Treant komt aan die wens tegemoet met mijnTreant. Inloggen is veilig: via DigiD. Voor het portaal is de variant met controle sms – voor extra veiligheid – een vereiste, of de DigiD app. Patiënten kunnen vervolgens een kijkje nemen in hun dossier en zien bijvoorbeeld uitslagen, maar ook brieven en metingen. Daarnaast heeft het portaal een agendafunctie: afspraken uit het verleden en de geplande afspraken zijn zichtbaar.

 

Voor patiënten door patiënten

Het portaal is ontwikkeld in samenwerking met de cliëntenraad en het Treant-panel, dat in 2018 werd opgericht. Niet alleen waren de leden nauw betrokken bij de ontwikkeling van het portaal; ook speelden ze een belangrijke rol bij de testsessies die in het najaar van 2018 plaatsvonden.

 

Steeds meer mogelijkheden

Cindy Besselink, projectleider van mijnTreant: ‘Wat er nu staat, is een basis. In de loop van 2019 biedt mijnTreant steeds meer mogelijkheden, zoals een medicatieoverzicht. Ook kunnen patiënten straks informatie over implantaten en allergieën raadplegen.’

 

www.mijnTreant.nl

Het portaal is toegankelijk via een pc, maar ook op mobiele apparaten. Cindy: ‘Daarnaast is de mijnTreant app in ontwikkeling. Wij verwachten deze in april te kunnen aanbieden.’ Meer informatie over het portaal is te vinden op www.treant.nl/mijnTreant.