Op donderdagavond 1 oktober laten de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam zien hoe er in de wetenschap gebruik wordt gemaakt van Licht.
Een unieke kans om meer te weten over het gebruik van Licht in de wetenschap. Hoe kunnen we ultra dunne zonnecellen integreren in onze producten? Hoe kunnen we licht gebruiken om schade aan cellen te detecteren? En hoe kunnen we door het gebruik van THZ licht verborgen verflagen onderscheiden? Sprekers van deze avond: Clemens Löwik, Arno Smets en Aurele Adam.
In september en begin oktober vindt in vrijwel alle universiteitssteden in het kader van het Weekend van de Wetenschapeen ‘U-meet’ plaats. U-meets is een ontmoeting van maatschappelijke partijen, politiek en wetenschap. Voor de U-meet van de Erasmus Universiteit en de TU Delft in het Science center graag aanmelden via de website: www.sciencecentre.tudelft.nl/umeet
Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven: de oorsprong van het leven, gezondheidszorg, communicatie en GPS, het heelal, optische instrumenten, cultureel erfgoed, kunst en cultuur en natuurlijk de natuur. 2015 is door de Unesco en door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of Light 2015. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken. Reden voor een groot aantal universiteiten om hun jaarlijkse publieksdebat U-meet het thema ‘Licht’ mee te geven.
Wat zijn U-meets?
Op welke manier kan wetenschappelijk onderzoek een antwoord geven op maatschappelijke vraagstukken en een antwoord zijn, waarmee de politiek haar voordeel zou kunnen doen? Dat is het uitgangspunt van de U-meets. Elke universiteit vult het overkoepelende thema op eigen wijze in. Zo spitst de Rijksuniversiteit Groningen het onderwerp toe op de zon en gaat de Universiteit Utrecht aan de slag met de thema’s Licht & Architectuur, Licht & Literatuur en Licht & Beeldende kunst.
De U-meets vinden plaats in de week voorafgaand aan het Weekend van de Wetenschap op 3 en 4 oktober. Meer informatie