Het Radboudumc en de Universiteit Twente combineren hun expertise om technologische oplossingen te vinden voor medische uitdagingen. In het kader van het TURBO programma ontvangen elk jaar vier projecten financiering om een nieuwe samenwerking te verkennen en de experimenten uit te voeren die nodig zijn om een gezamenlijk subsidievoorstel in te dienen. Een van de toegekende projecten is dit jaar het testen van nieuwe technologie voor huidoperaties.
Wondgenezing in de plastische chirurgie is afhankelijk van de bloedtoevoer (perfusie) naar het geopereerde gebied. Dit is vooral belangrijk bij het herstel van brandwonden, van huidbeschadiging als gevolg van psoriasis en van operaties met een resulterende ‘flap’, zoals borstreconstructies.
Beeldvormingsapparaat
Twentse onderzoekers ontwikkelden al een beeldvormingsapparaat dat je vast kan houden dat de perfusie real-time kan monitoren. In dit project bundelen de onderzoekers hun krachten om het prototype van het handapparaat te optimaliseren voor gebruik in de operatiekamer of aan het bed, zodat er beter geïnformeerde beslissingen over de behandeling kunnen worden genomen. Dit zou leiden tot betere uitkomsten van de operaties en minder noodzaak om opnieuw te opereren. Dit project heeft het potentieel om technologie direct dichter bij de kliniek te brengen.
Projecttitel: Real-time non-invasive perfusion imaging of the skin – accurate tissue assessment in the blink of an eye
Wiendelt Steenbergen (UT) & Stefan Hummelink (Radboudumc)
TURBO-programma
Deze subsidies worden toegekend in het kader van het TURBO-programma, waarbij TURBO staat voor ‘Twente University RadBoudumc Opportunities’, dat in 2017 van start is gegaan. Binnen dit programma ontvangen onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente (TechMed Centre) en het Radboudumc een subsidie van €80.000 om te werken aan een innovatief idee dat zal leiden tot een subsidieaanvraag bij een externe subsidieverstrekker, zoals nationale of Europese fondsen en bedrijven binnen het domein van gezondheid en zorg.
Bron: Persbericht