Een slim meetaparaatje voor hemofiliepatiënten  en snelle diagnose bij borstkanker. Deze medische innovaties  kunnen van start met een bijdrage van OP Oost. In totaal is ruim 3,6 miljoen euro subsidie toegekend. De organisaties investeren zelf bijna 5,6 miljoen euro.

Slimme biochip voor bloedstollingswaarden

Het resultaat van het project ‘Disruptie in hemofiliebehandeling met een biochip’ is een apparaatje waarmee een patiënt met een bloedstollingsziekte, overal, zelf bloedstollingswaarden kan meten. Met behulp van een biochip worden meerdere testen tegelijk uitgevoerd en worden de nieuwe globale testen, die het effect van alle stollingsfactoren en bloedplaatjes samen meten, sneller gestandaardiseerd. Het bloedafnamesysteem kan met een eenvoudig kliksysteem worden gekoppeld aan een biochip die is verbonden aan een mobiele telefoon. De patiënt kan het resultaat uitlezen zonder tussenkomst van een laboratorium of arts én hoeft minder vaak een bezoek te brengen aan het ziekenhuis.
Het consortium bestaande uit Enzyre B.V (Nijmegen), EPR Technopower (Nijmegen), Sencio (Nijmegen), Stichting Katholieke Universiteit Radboudumc (Nijmegen), Radboud Universiteit (Nijmegen) ontvangt een subsidiebedrag van € 2.000.000. De totale kosten bedragen € 5.019.142.

Snelle diagnose bij borstkanker

Met behulp van kunstmatige intelligentie ontwikkelen de partners in het project MARBLE (sMARt Borstkanker detectie met deep Learning) een instrument voor vroege, snelle en betrouwbare diagnose van borstkanker. Door gebruik van algoritmes wordt het mogelijk veranderingen in borstweefsel van een patiënt over langere periode met elkaar te vergelijken. De ontwikkelde algoritmes zijn straks ook bruikbaar voor verschillende medische systemen.
Het consortium bestaande uit Stichting Katholieke Universiteit (Nijmegen), RU Screenpoint Medical (Nijmegen), Sigma Screening (Enschede), Stichting Katholieke Universiteit Radboudumc (Nijmegen) ontvangt een subsidiebedrag van € 1.651.135. De totale kosten bedragen € 4.127.836.

Bron: OP Oost