De Eindhovense startup Usono heeft een samenwerking getekend met ziekenhuis UMC Utrecht. De gepatenteerde ProbeFix maakt het mogelijk om echo’s te maken zonder dat de echografiekop met de hand vastgehouden wordt.

Echografie wordt gebruikt om inwendige beelden van bijvoorbeeld een embryo te maken. Ook in afdelingen als cardiologie wordt deze techniek toegepast, maar niet voldoende volgens Usono. Benjamin Tchang, CEO van Usono, licht toe: ‘Voor mijn afstudeeronderzoek wilde ik spieren in beweging kunnen bekijken met echografie en dat was nog niet mogelijk. Daar hebben we dus iets voor bedacht.’ Met de modulaire ProbeFix wordt de echokop aan het lichaam gefixeerd door middel van een slim gister gepatenteerd mechanisme en instelbare banden. Deze fixatie zorgt ervoor dat organen en spieren stabiel en over langere periode in beeld gebracht kunnen worden. Hierdoor is het beeld van bijvoorbeeld de hartkleppen nauwkeuriger en wordt zowel arts als patiënt minder belast. De slimme oplossing maakt vele bestaande onderzoeken beter en makkelijker en biedt daarnaast nieuwe mogelijkheden.

Het Utrechtse ziekenhuis heeft al getekend als samenwerkingspartner voor de ontwikkeling, validatie en uiteindelijk aankoop van het product. De cardiologie-afdeling gebruikte de ProbeFix al regelmatig. ‘Als we een echo maken van het hart, moeten we met de hand de echokop langdurig tegen de borst van de patiënt vasthouden,’ legt cardioloog Maarten Jan Cramer van ziekenhuis UMC Utrecht uit. ‘Een vervelende houding die kan leiden tot rsi-klachten. Met de ProbeFix is dat verleden tijd. Ons personeel wordt nu ontlast en wordt zelfs efficiënter doordat er één extra hand vrijkomt.’

Ook werkt Usono samen met onder andere de Technische Universiteit Eindhoven om de toekomstmogelijkheden van dynamische echografie te onderzoeken en ontwikkelen. Medeoprichter Victor Donker: ‘Deze methode levert enorm veel nieuwe onderzoeksmogelijkheden op. Zo nieuw, dat wetenschappers met ons nieuwe toepassingen willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij de preventie van spierblessures, maar we richten ons eerst op de cardiologie’.

Usono presenteert hun vinding en verdere plannen op de XL Day van het HighTechXL accelerator programma waaraan Usono deelneemt. Deze presentatie zal op donderdag 22 september in het Klokgebouw in Eindhoven plaatsvinden. Hier zullen naast Usono meerdere startups presenteren voor onder andere investeerders uit de Verenigde Staten en Azië.

Bron: Usono