Medische drone - 3 personen poseren op de heliplaats van het UMCG met de medische drone
v.l.n.r. RvB-lid Stephanie Klein Nagelvoort, Martin ter Haar en Richard Jacobs (apotheek) met medische drone | Foto: UMCG

Het UMCG heeft zich aangesloten bij het consortium Medical Drone Service. Het ziekenhuis gaat onderzoeken of medische drones kunnen helpen om zorg te leveren op de juiste plek en op het juiste moment. Het gaat om vervoer van medische producten als bloedzakken, medicijnen en bloedmonsters. UMCG beziet of vervoer per drone de snelheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van leveringen kan vergroten.

Op de UMCG-site legt Martin ter Haar, manager van het Mobiel Medisch team van het UMCG, uit op welke manier dronevervoer zou kunnen bijdragen aan betere zorg. “Het kan ervoor zorgen dat patiënten poliklinisch of dichter bij huis te behandelen zijn doordat labresultaten sneller beschikbaar zijn of de uitwisseling met eerste lijn zorg efficiënter verloopt. Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan de regionale samenwerking en het medische voorraadbeheer in het UMCG. En het draagt bij aan de duurzame doelstellingen van het UMCG doordat we hiermee minder CO2 uitstoten. Gedurende een periode van drie jaar gaan we onderzoeken welke concrete effecten haalbaar zijn”.

Ander uiterlijk

De medische drone ziet er anders uit dan de bekende ‘insect-gelijkende’ drones. Een medische drone heeft naast vier rotoren een forse vleugel die voor draagvermogen zorgt. Het toestel kan verticaal opstijgen en daarna efficiënt een grote afstand afleggen. De drone heeft een actieradius van een kleine honderd kilometer met een kruissnelheid van ongeveer 80 kilometer per uur. De vervoerscapaciteit is 3 kilo lading, die tijdens het vervoer wordt beschermd tegen temeperatuurveranderingen. Na landing is de drone snel en gemakkelijk opnieuw inzetbaar.

In ontwikkeling

De drone is op dit moment nog niet inzetbaar. De wet- en regelgeving voor dit medisch gebruik moet nog verder ontwikkeld worden.
Het Mobiel Medisch Team en de afdeling Klinische Farmacie van het UMCG werken nu aan onderzoek en voorbereiding van de inzet van de medische drones. Hiertoe hoort ook het inrichten van de samenwerking op het gebied van dronevervoer met andere zorgorganisaties in Noord-Nederland.

Medical Drone Service

Medical Drone Service is een gezamenlijk initiatief van de ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health. Het consortium wil met de inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bijdragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor Nederland. Bij het onderzoek zijn ook de zorgpartners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab, Amsterdam UMC, St. Antonius, Accureon en technische partners Avy en KPN betrokken.