UZ Leuven heeft recent het gebouw vrouw, kind en erfelijkheid officieel geopend. Het centrum is een nieuwe schakel in het masterplan van campus Gasthuisberg van dit universitaire ziekenhuis.

Architectuur

Vrouw Kind en Erfelijkheid bestaat uit twee met een brug verbonden gebouwdelen: een zandkleurig gemetseld volume waarin de ambulante zorg en hospitalisatie zijn gelegen en een grijs volume in betonpanelen met burelen en de ziekenhuisschool. Via een ruime arcade komen bezoekers in de centrale hal, die het hele gebouw doorkruist. Balies staan als vrij gevormde volumes in de ruimte en vormen een mooi contrast met de orthogonale architectuur van het gebouw. Het gebouwdeel vrouw, kind en erfelijkheid is 38.000 m2 waarvan 30.000m2 voor VKE en 8000m2 voor het administratieve gebouwdeel.

Warmte en zachtheid

Het is een gebouw voor de zachtere kant van onze samenleving: vrouwen en kinderen. En daarop is ingespeeld. Het gebouw toont als groot zelfstandig volume op stedelijk niveau, maar krijgt menselijke schaal wanneer men dichtbij komt. Dit komt door verfijnde metselwerkdetails met lange platte stenen, stootvoegloos vermetseld.

Daglicht

De uitgebreide aandacht voor de patiënt loopt als een rode draad door het project en dat is wat ons betreft ook voelbaar in het eindresultaat. De vraag naar daglicht stond hoog op de prioriteitenlijst. Dit is gerealiseerd door grote raampartijen en daglichtpatio’s. Er zijn vrijwel geen patiëntengangen met twee gesloten gevels, men loopt van daglicht naar daglicht. Dit is niet alleen aangenaam, maar ook goed voor de oriëntatie van de gebruikers van het gebouw. Belangrijkste troef op het gebied van healing environment is de daglichttoetreding tot diep in het gebouw.

Cijfers

  • Start bouw: 2014
  • Einde werken: 2018
  • 38.000 m²
  • 118 bedden kindergeneeskunde
  • 8 plaatsen daghospitaal voor vrouw
  • 30 plaatsen daghospitaal kinderen
  • 65 bedden kraamafdeling
  • 12 bevallingskamers

In samenwerking met

Architectuur: Gortemaker Algra Feenstra ism archipelago l ar-te
Projectarchitecten: Maurits Algra, Tycho Saariste, Stef Wevers, Kay Verkaik
Stabiliteit en technieken: Macobo-Stabo
Hoofdaannemer: Cordeel