Vaatchirurgen van het Maastricht UMC+ hebben als eerste in de wereld, LumiGuide door middel van Fiber Optic RealShape, toegepast om katheters en voerdraden tijdens een operatie in 3D-beelden weer te geven. Deze techniek, ontwikkeld door Philips samen met onder meer het Maastricht UMC+, maakt gebruik van licht in plaats van de gebruikelijke röntgenstraling en zorgt voor betere beelden in 3D tijdens de operatie.
In de vaatchirurgie wordt veel gebruik gemaakt van kijkoperaties met voerdraden en katheters, bijvoorbeeld via de liesslagader. Dit wordt ook wel een endovasculaire ingreep genoemd. De vaatchirurg brengt de katheter en voerdraad in en ‘navigeert’ op basis van röntgenbeelden naar de plaats in de vaten waar de behandeling nodig is, bijvoorbeeld het plaatsen van een stent om een verwijding van de aorta te verstevigen en zo scheuren te voorkomen.
Navigatie met röntgen
Voor deze navigatie wordt doorgaans gebruik gemaakt van röntgenstraling, die zorgt voor 2D-beelden in grijstinten van de vaten van de patiënt. Dit helpt de chirurg, maar kent ook nadelen: een beeld in 2D helpt niet goed als de katheter en voerdraad naar voren en naar achteren moeten (diepte beweging – in plaats van de link/rechts beweging), omdat die beweging simpelweg niet in beeld gebracht kan worden. Het gebruik van röntgenstraling zelf moet ook beperkt worden, omdat röntgenstraling potentieel schadelijk is. Voor een patiënt, voor wie dit meestal eenmalig is, is het schadelijke effect minimaal. Zorgmedewerkers daarentegen komen ondanks beschermingsmiddelen meer in aanraking met de straling, die in hoge dosering kankerverwekkend is. Daarom dat het belangrijk is om nieuwe technieken te onderzoeken en te ontwikkelen om het gebruik van röntgenstraling te verminderen.
Realtime 3D beeld
In de afgelopen jaren heeft Philips in nauwe samenwerking met vaatchirurgen van onder meer het MUMC+ en UMC Utrecht een nieuwe technologie ontwikkeld: Fiber Optic RealShape (FORS). Deze technologie maakt gebruik van licht dat door ingebouwde glasvezels in een voerdraad wordt gestuurd. Zo worden de katheters en voerdraden in z’n geheel live en in kleur gevisualiseerd en heeft de vaatchirurg de mogelijkheid deze van alle mogelijke hoeken te bekijken. In combinatie met beeldvormingsapparatuur levert dit real-time 3D beelden op in heldere, contrasterende kleuren. In 2019 bleek uit onderzoek onder leiding van het UMC Utrecht dat deze technologie veilig en bruikbaar is. Onlangs heeft Philips, LumiGuide op de markt gebracht, een geïntegreerde oplossing waar de FORS technologie in is toegepast.
Wereldprimeur Maastricht UMC+
Belangrijkste potentiële voordelen zijn de vermindering van röntgenstraling – veiliger voor patiënt én behandelaars – en snellere operaties, waarbij de kans op complicaties en hersteltijd mogelijk worden verminderd. De afgelopen jaren is deze techniek verder ontwikkeld, bijvoorbeeld met een betere gebruiksvriendelijkheid voor de vaatchirurg, een systeem waarmee nu compatibele katheters kunnen worden gebruikt en met kunstmatige intelligentie om automatische registratie van de voerdraad en katheter mogelijk te maken. Vaatchirurgen dr. Barend Mees en prof. Geert Willem Schurink voerden deze week een kijkoperatie via de lies uit, waarbij ze de wereldprimeur hadden door voor een deel van de ingreep gebruik te maken van LumiGuide, door middel van FORS. Schurink is opgetogen over deze stap vooruit. “In het Hart+Vaat Centrum van het MUMC+ willen we blijven innoveren, zodat we onze patiënten beter kunnen helpen en ook zelf minder blootgesteld worden aan röntgenstraling. Daarom zijn we trots dat we nauw samenwerken met Philips om deze innovatie mogelijk te maken en steeds weer te verbeteren.”
Partners
“Als voorloper op het gebied van beeldgestuurde therapie is het ons doel om nieuwe baanbrekende technologieën te ontwikkelen waarmee artsen patiënten efficiënter en effectiever kunnen behandelen”, zegt Bert van Meurs, Chief Business Leader van Image Guided Therapy en Precision Diagnosis bij Philips. “De afgelopen jaren hebben we daarom intensief met verschillende partners samengewerkt, waaronder het MUMC+, om deze oplossing die mogelijk wordt gemaakt door FORS-technologie, verder te ontwikkelen en continu te verbeteren. We gaan ons de komende tijd volop inzetten om meer artsen en patiënten wereldwijd van LumiGuide te kunnen laten profiteren.”
Bron: Persbericht