Langer thuis wonen is de norm in Nederland. Verpleeghuizen zijn alleen beschikbaar voor zware gevallen. Tegelijkertijd zijn er te weinig geschikte seniorenwoningen beschikbaar. Gevolg: veel senioren wonen in grote eengezinswoningen met meerdere verdiepingen, waardoor de kans op vallen, met alle gevolgen van dien, wordt vergroot. Gevaarlijk en niet nodig: met de intrede van betaalbare, gebruikte trapliften is veilig thuis blijven wonen voor een grote groep mensen bereikbaar geworden. 

Valgevaar

Valpreventie de belangrijkste voorwaarde om veilig thuis te kunnen blijven wonen, stelt Carmen van Andel van het blog Langer Thuis in Huis bij RTL Z. Wie ouder wordt, krijgt bijna zonder uitzondering een verhoogd risico op vallen. Niet voor niets is het aantal valdoden onder Nederlandse senioren al opgelopen tot 13 per dag. Dat is mede door het langer thuis wonen in huizen die niet geschikt zijn. Ook de Nathalie van der Velde, hoofd van de afdeling geriatrie van het AMC in Amsterdam waarschuwde al in Trouw: de kwaliteit van leven verslechterd na een val vaak voorgoed. En dat terwijl er met valpreventie veel te voorkomen is. Ook in een woning met meerdere verdiepingen.

Komst gebruikte trapliften

Het grote probleem voor een groot deel van de bevolking was dat nieuwe trapliften erg duur waren. Inmiddels is daar echter verandering gekomen door de komst van gebruikte trapliften. De eerste aanbieder van gereviseerde gebruikte trapliften was Smienk.

Erik Smienk, oprichter, vertelt dat hij als vertegenwoordiger voor onder andere trapliften zag dat veel jonge trapliften op de schroothoop belandden terwijl ze technisch nog helemaal in orde waren. Dat vond hij zonde, zeker omdat trapliften vrij duur waren en hij ook veel potentiële klanten sprak die een traplift niet konden betalen, hoe hard ze hem ook nodig hadden. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders van tweedehands trapliften in Nederland, Smienk is van hen de grootste en enige onafhankelijke.

Impact op langer thuis wonen in Nederland

Door de inzet van gebruikte trapliften worden miljoenen euro’s bespaard én langer thuis wonen bereikbaar voor een grotere groep senioren. Gebruikte gereviseerde trapliften zijn vaak duizenden euro’s goedkoper in vergelijking met nieuwe. Door strenge kwaliteits- en veiligheidseisen en periodiek onderhoud zijn ze bovendien even veilig. Ook veel gemeenten zijn overgestapt op het aanbieden van tweedehands trapliften in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

‘Er worden jaarlijks duizenden trapliften verkocht. Maar liefst zo’n 75 procent van alle liften eindigt uiteindelijk op de schroothoop. Door een traplift te hergebruiken kan per lift enkele duizenden euro’s bespaard worden. Zo hebben wij al veel senioren kunnen helpen met langer veilig thuis blijven wonen’, aldus Clememens Kardol, directeur van Smienk.

Bron: Smienk