De verbindingsbrug van het Prinses Máxima Centrum heeft de Vanceva® World of Color Award™ 2018 in de categorie exterieur gewonnen. De 160 meter lange brug schittert in velerlei kleuren en bestaat uit circa 650 verschillende gekleurde glaspanelen. De speelse en levendige manier waarop de brug het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis met elkaar verbindt heeft de jury overtuigd. 

De – door LIAG architecten en bouwadviseurs ontworpen – verbindingsbrug meandert tussen de tweede verdieping van het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De verbindingsbrug fungeert niet alleen als een schakel tussen de operatiekamers in het ziekenhuis en de zorgafdelingen in het kinderoncologisch centrum, maar maakt ook buizenpost tussen de laboratoria van beide instellingen mogelijk. Zo kunnen zij optimaal gebruikmaken van elkaars faciliteiten.

Een waar kleurenspektakel 

Op weg naar een operatie worden de kinderen door deze verbindingsbrug vervoerd. Dit is een bijzondere belevenis: Ze zijn getuige van een betoverend kleurenspel. De staalconstructie is nauwelijks zichtbaar. Het interieur heeft een lichte afwerking. Door deze uitvoering is de ervaring maximaal: De patiënten gaan als het ware door een regenboog heen. 

Ritme in de ruimte

De meanderende vorm is bewust gekozen voor de verbindingsbrug. De te overbruggen afstand lijkt daardoor kleiner. Het geeft – tezamen met de aanwezigheid van de gekleurde glaspanelen – de brug een menselijke maat en een ritme mee. Storende elementen, zoals installaties, zijn in de staalconstructie weggewerkt.

De verbindingsbrug, die onder meer over een trambaan loopt, wordt door een minimaal aantal, slanke pijlers ondersteund. Op deze wijze worden de verkeersstromen nauwelijks gehinderd.

Bekijk hier op youtube het winnende project.

Bron: LIAG architecten en bouwadviseurs