Verhoging testcapaciteit dankzij nieuwe labtest COVID-19 antigeendetectie

Siemens Healthineers heeft CE-markering verkregen voor haar SARS-CoV-2 antigeen labtest (CoV2Ag) die beschikbaar is gesteld voor de Atellica Solution en ADVIA Centaur immunochemie analyzers, wereldwijd de standaard in laboratoria. De test is tevens bij de FDA ingediend ter goedkeuring voor noodgebruik.

De COV2Ag antigeentest vertoont sterke gelijkenis met de PCR-test, met een sensitiviteit van meer dan 94% en een specificiteit van 100% voor de Atellica COV2Ag-test. Hoewel de PCR-test toonaangevend is wat betreft nauwkeurigheid, mist deze test de hoge verwerkingscapaciteit van een geautomatiseerde antigeen labtest. Met CoV2Ag beschikbaar voor de Atellica IM Analyzer kunnen laboratoria de doorvoersnelheid voor het testen op SARS-CoV-2 aanzienlijk vergroten, tot 600 testen per uur. Andere voordelen van de geautomatiseerde antigeentest zijn de vereenvoudigde preanalyse en voordeligere kostprijs per test, waardoor dit een kosteneffectieve oplossing is om infecties op te sporen wanneer hoge capaciteit cruciaal is.

Maximale gevoeligheid
Bij het ontwerp van de antigeentest is gekeken naar een maximale gevoeligheid voor zowel huidige als toekomstige SARS-CoV-2-varianten. Dankzij de doorlooptijd is het een geschikt instrument om snel grote hoeveelheden patiëntmonsters te testen. Dergelijke testen kunnen ter plaatse worden uitgevoerd in centra voor monsterafname. Verder beschikt de test over een voorbehandelingsproces dat helpt labpersoneel tegen het virus te beschermen. Het inactiveert het virus zonder de kwaliteit of de geldigheid van de testresultaten van de patiënt in gevaar te brengen.

Kwalitatieve detectie
De CoV2Ag-test is bestemd voor in-vitro diagnostisch gebruik bij de kwalitatieve detectie van SARS-CoV-2 in neusafname monsters (zowel achter als en voor in de neus, waarbij voor in de neus comfortabeler voor de patiënt en eenvoudiger en minder tijdrovend is voor de zorgverlener) binnen de eerste zeven dagen na het optreden van symptomen, of van asymptomatische personen, met behulp van de Atellica IM Analyzer of ADVIA Centaur XP- en ADVIA Centaur XPT-immunochemie systemen.