Vernieuwbouw WKZ. Beeld: WKZ/UMC

Op 28 november is de eerste paal geslagen waarmee de vernieuwbouw van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht is begonnen. Met dit ontwerp van EGM architecten zet het WKZ/UMC Utrecht een grote stap richting een toekomstbestendig kinderziekenhuis, waar innovatieve en duurzame zorg wordt geleverd aan onze patiënten én hun gezin.

Een rode draad van de verbouwing is het creëren van ruimte, rust en privacy voor zowel kind als ouder of verzorger.

Patiënt en gezin

De verbouwing begint met de Kinder Intensive Care (PICU) en High Care en de Neonatale Intensive Care (NICU), die de overstap maken van zaalverpleging naar eenpersoonskamers. Hiermee komt er de mogelijkheid tot het verblijven en overnachten van ouders of verzorgers bij hun zieke kind. Dit draagt bij aan gezinsgerichte zorg, waarbij ouders of verzorgers nauw betrokken worden bij de zorg voor hun kind. Zo hebben zij samen meer eigen regie en privacy.

Persoonlijke omgeving

Naast deze afdelingen worden ook de afdelingen Zwangeren en Triage verbouwd en worden de Medium Care Neonatologie en de Kraamafdeling samengevoegd tot gezinskamers, waar ouders en pasgeborenen samen kunnen verblijven in een persoonlijke omgeving. De verwachting is dat dit alles medio 2027 klaar is.

Gezinsgerichte zorg

Josefien Kursten, lid van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht: “Met deze verbouwing richten wij ons op de zorg van morgen. Door het ziekenhuis te vormen tot een plek waar patiënten met hun familie én collega’s centraal staan. Op de nieuwe en verbouwde afdelingen gaan we anders werken om beter gezinsgerichte zorg te bieden. We zorgen ervoor dat onze werkomgeving en de zorgtechnologieën die we gebruiken, klaar zijn voor de toekomst.”

Weg van afdelingshectiek

Het principe van family integrated care is ook buiten de kamers voelbaar. De afdelingen zijn open en transparant opgezet, met veel overzicht en korte onderlinge afstanden, zodat het gezin en het zorgpersoneel elkaar makkelijk kunnen vinden. In rustgevende lounges met buitenruimte kunnen ouders even ontsnappen aan de dagelijkse spanning. Het zorgpersoneel heeft een eigen domein met buitenruimte, waar ze even weg zijn van de afdelingshectiek. Een frisse neus, de zon op de huid of een koele bries in het gezicht zorgt voor de broodnodige afleiding. Vanaf het balkon is er een prachtig uitzicht op het naastgelegen groene landgoed Oostbroek.

Bron: Persbericht/ FMT