Vooijs Award voor Merel van der Stelt
Van der Stelt ontving de Vooijs Award tijdens het online Technical Innovation in Medicine congres. Foto: UT

Merel van der Stelt heeft met haar stageonderzoek ‘protheses maken’ in het 3D lab van het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone de prof. dr. G.P. Vooijs Award gewonnen. Deze prijs is bestemd voor het meest klinisch relevante afstudeeronderzoek van de opleidingen Technical Medicine in Nederland. Op 30 april 2021 tijdens het online Technical Innovation in Medicine congres ontving ze de prijs, waaraan een geldbedrag van 1.000 euro is gekoppeld.  

Merel van der Stelt krijgt de prijs voor haar afstudeeronderzoek van de masteropleiding Technical Medicine aan de Universiteit Twente. Van der Stelt heeft aangetoond dat je met een 3D printer, software, 3D Handscanner en een hoop enthousiasme de wereld écht kan verbeteren op een manier waardoor ook de derde wereld hier profijt van kan hebben. Mede door haar harde werken, meedenken en zelfstandigheid is het 3D lab van het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone geworden tot wat het nu is. Niet alleen heeft ze vanaf scratch arm protheses gemaakt in samenwerking met de industrie, prothesemakers, revalidatieartsen, tropenartsen en lokale fysiotherapeuten, ook heeft ze zich het prothese-maken volledig eigen gemaakt.

Bewonderenswaardig en innovatief
Van der Stelt fungeert en functioneert inmiddels als gelijkwaardig sparringpartner waarmee ze een PhD functie (in Nijmegen) heeft bemachtigd, lid is van het bestuur van de 3D Sierra Leone stichting en veel gevraagd is om samen te werken met softwarebedrijven. Prof. Michel van de Putten, Voorzitter van de Vooijs-award jury: “Het onderzoek van Merel van der Stelt is een prachtig voorbeeld van gebruik van techniek voor concrete klinische vragen. Het is heel bijzonder hoe Merel zelf patiënten heeft bezocht en producten gerealiseerd heeft. Merel werkte altijd zeer zelfstandig en hield altijd het doel zeer goed voor ogen. Haar werk is bewonderenswaardig en innovatief en verbetert sterk de kwaliteit van leven.”