Patiënten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis met een vraag over bloeduitslagen en laboratoriumbepalingen kunnen voortaan terecht bij een nieuwe informatiedesk.
Deze service wordt geboden op de afdeling Bloedafname van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk.
 
“Veel patiënten moeten van tijd tot tijd bloedprikken”, vertelt klinisch chemicus in opleiding dr. Iris van Vlodrop. “Daarna krijgen ze van hun arts de uitslag te horen en of het ‘goed of slecht’ is. En ze horen van de dokter doorgaans ook welke behandeling er wordt voorgesteld. Maar wat betékenen die bloedbepalingen nu precies? Wanneer is een waarde verhoogd en wat is het gevolg daarvan? Op dat soort vragen willen wij antwoorden gaan geven.”
 
Behoefte
Van Vlodrop en haar collega’s merken dat er behoefte is aan deze informatie, maar dat het behandelend artsen vaak aan tijd – en soms ook aan gedetailleerde kennis – ontbreekt om er het fijne van te vertellen. Deze extra dienstverlening wil Result Laboratorium nu gaan bieden aan patiënten. Result Laboratorium is de dienstverlener in de regio op het gebied van laboratoriumgeneeskunde. Binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis zorgt Result Laboratorium (tot vorig jaar onderdeel van het ziekenhuis, nu een zelfstandig bedrijf) voor alle laboratoriumbepalingen.
Het gesprek is gratis en vindt plaats met een ervaren professional in de laboratoriumgeneeskunde (een klinisch chemicus, eventueel in opleiding). Er wordt geen verslag gemaakt. Op elke maandag vanaf 5 oktober 2015 wordt er van 13.00 tot 14.00 uur op afspraak gewerkt. Van 14.00 tot 15.00 uur kunnen belangstellenden binnenlopen (dan is er kans op wachttijd). Afspreken kan online of telefonisch via (078) 654 15 32.
 
Processen
“Het is geen spreekuur”, zegt Van Vlodrop er op voorhand bij. “Wij gaan geen behandelrelatie aan met de vraagsteller en we kunnen geen dossier inzien of aanvullen. Ook zullen we geen persoonlijke bloedwaarden interpreteren. Maar we kunnen wel in algemene zin vertellen: als bij u deze en die waarde verhoogd zijn, dan is in het lichaam dit chemische of dat biologische proces aan het werk. Die informatie proberen we zo veel mogelijk in begrijpelijke taal over te brengen. We leggen bezoekers uiteraard ook uit waarom we op sommige specifieke vragen over de persoonlijke gezondheid niet in kunnen gaan.”
 
Begrijpen
Van Vlodrop was eerder betrokken bij een vergelijkbare landelijke online-service, gecoördineerd door de beroepsvereniging NVKC. “Wat we daar merkten, is dat met name veel patiënten met chronische aandoeningen er na jaren toch wel eens het fijne van willen weten. Bijvoorbeeld: iemand heeft al lang diabetes, maar wil zelf kunnen begrijpen wat er gebeurt in zijn of haar lichaam. Ook hormoonbepalingen, bijvoorbeeld als het gaat om de menopauze of een vruchtbaarheidstraject, roepen vragen op. Bloedarmoede, vitaminegebrek, schildklierwaarden, bezinking en ontstekingswaarden, of leverwaarden in relatie tot alcoholgebruik: allemaal zaken en termen waar je zelf wel op kunt googlen, maar dat wil niet altijd zeggen dat het dan ook duidelijker wordt of dat er correcte informatie naar boven komt. Bij ons zal dat wel zo zijn en weten de mensen zeker dat er een goed geschoolde professional met hen spreekt.”
 
Fotobijschrift: Dr. Iris van Vlodrop (rechts): “Wat betekenen bloedbepalingen precies? Daarop willen wij antwoord gaan geven.” FOTO FREDERIKE ROOZEN-SLIEKER
 
Bron: Albert Schweitzer Ziekenhuis