Mensen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen komen steeds vaker en langer op de wachtlijst voor zorg te staan. Dat meldt het AD op basis van onderzoek naar deze zogenaamde VG7-zorg. Volgens de krant is het aantal aanvragen de tussen 2015 en 2022 gestegen van 12.500 naar 17.000.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) laat weten dat er nu zo’n 130 mensen op de wachtlijst staan voor een plek. VGN-directeur Theo van Uum: “Het is moeilijk om het aantal plekken voor deze groep uit te breiden. Sommige aanbieders komen tienduizenden euro’s tekort op één plek. Dat valt niet meer op te vangen.” Het is al een tijd duidelijk dat het bedrag dat instellingen voor deze cliënten ontvangen te laag is in verhouding tot de zwaarte van de zorg.
Onderzoek naar tarieven
Minister Conny Helder van Langdurige Zorg schreef in een recente Kamerbrief: “Om blijvend en duurzaam passende zorg te kunnen leveren zijn passende tarieven een randvoorwaarde voor zorgaanbieders”. Er loopt opnieuw onderzoek naar de tarieven, de resultaten volgen in mei.
Zware doelgroep
Deze doelgroep vereist kleine groepen en kan veel vergen van de medewerkers. Ook daarom is meer geld nodig. Om de groepen klein te kunnen houden en de medewerkers een passend salaris te kunnen blijven bieden. Emmeke van Eersel, bestuurder van Middin, in het AD: “Dit doet ook recht aan de betrokkenheid van veel trotse zorgprofessionals, die het verlenen van deze zware zorg het mooiste vinden dat er is.”
Bron: AD