HyMatters' waterstofvoorziening voor de nieuwbowu van ziekenhuis Rijnstate Elst

De nieuwbouw van ziekenhuis Rijnstate in Elst (Gld) is inmiddels flink onderweg. Onlangs werd een grote waterstoftank vanuit Noorwegen naar de bouwlocatie vervoerd. De waterstoftank is nodig om het ziekenhuis energieneutraal te kunnen laten functioneren. Het gebouw zal ongeveer 60 procent zelfvoorzienend zijn.

De waterstoftank is afkomstig uit Noorwegen en over het water naar Nederland gebracht. Het laatste stuk van deze reis werd over de weg afgelegd. De tank is gemaakt van staal en weegt ruim 27.000 kilo. In de tank kan 200 kilo waterstof worden bewaard. Waterstof  is een CO2-neutrale drager die je kunt gebruiken om energie op te slaan. De elektriciteit van de 2.300 vierkante meter aan zonnepanelen (op het dak en naast het ziekenhuis) wordt omgezet in waterstof. Op zonnige dagen produceert het ziekenhuis straks meer energie dan het verbruikt. Het overschot gaat in de tank, om te gebruiken op bewolkte dagen.

Besparing

Door het gebruik van waterstof voorkomt Rijnstate een geschat gasverbruik van 42.000 kubieke meter per jaar. Tegelijk stoot Rijnstate 1,1 miljoen kilogram CO2 minder uit. De elektriciteit die de waterstof naast warmte levert is goed voor een jaarlijkse vermindering van bijna 55.000 kg CO2. Willem-Jan Hanegraaf, programmadirecteur Bouw Rijnstate-Elst: “De tank speelt een belangrijke rol in de energievoorziening voor ons nieuwe ziekenhuis. Het is een belangrijke stap. We laten hiermee niet alleen zien dat we de voorop willen lopen in de zorg voor de toekomst maar ook hoe we dat willen doen. Ik merk dat naast zorginstellingen ook woningbouwverenigingen, industriële bedrijven en technische leveranciers onze ontwikkelingen in Elst nauwlettend volgen. Dat snap ik, ze zijn van harte welkom. We delen graag onze kennis en ervaringen.”

Ambitie

Willem-Jan Hanegraaf over de keuze voor waterstof: ‘In september 2019 las ik een artikel over de waterstofvoorziening van de Eusebiuskerk in Arnhem. Het idee fascineerde me. Toen dacht ik: als je een kerk op waterstof kunt zetten, kan dat bij een ziekenhuis ook. We hadden al de ambitie om Rijnstate duurzamer te maken. Die hebben we vertaald naar ons nieuwe ziekenhuis in Elst. Ik vind het mooi om te zien dat we hebben gehandeld vanuit een droom en ambitie. Dat dat nu werkelijkheid wordt, is helemaal geweldig.”