Welke aanvullende verzekeringen kun je bij je zorgverzekering nemen?

Iedereen die een zorgverzekering afsluit, is verplicht minimaal een basisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je onder meer verzekerd voor kosten die een huisartsbezoek met zich meebrengen. Daarnaast vallen kosten die je maakt voor voorgeschreven geneesmiddelen en medische specialisten binnen de dekking van de basisverzekering. Helaas ben je niet overal voor verzekerd als je enkel voor deze dekking kiest. Gelukkig kun jij je aanvullend verzekeren. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? In deze tekst zetten wij de aanvullende verzekeringen op een rijtje die jij bij je zorgverzekering af kunt sluiten.

Tandarts
Nagenoeg iedere Nederlander brengt jaarlijks een bezoekje aan de tandarts. Sommige mensen gaan één keer per jaar voor controle, terwijl anderen regelmatig iets met hun gebit hebben. Behoor je tot de laatste groep? Dan kun je behoorlijk wat geld kwijt zijn aan de tandarts. Omdat deze kosten niet binnen de basisverzekering vallen, draai je hier zelf voor op. Gelukkig kun jij je hier wel voor verzekeren. Hoe? Door een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Lijkt het je verstandig om je aanvullend te verzekeren voor de tandarts? Denk dan niet dat je enkel voor deze aanvullende verzekering hoeft te kiezen. Ook hier kom je namelijk voor een keuze te staan. Bij veel verzekeraars kun je namelijk uit verschillende bedragen kiezen die je kunt verzekeren. De zorg die je krijgt is voor ieder bedrag gelijk, maar het verschil zit hem in het bedrag dat je per jaar maximaal vergoed krijgt.

Als je een goed gebit hebt, ga je mogelijk enkel voor een controle naar de tandarts. Je kunt in dat geval een aanvullende verzekering voor de tandarts afsluiten, maar dit kost je mogelijk onnodig veel geld. De premie die je verspreid over twaalf maanden betaalt, ligt namelijk hoger dan de kosten voor een controle.

Fysiotherapie
Net als tandartskosten worden ook kosten die je maakt voor fysiotherapie niet standaard vergoed door de basisverzekering. Ga je meermaals per jaar naar een fysiotherapeut en wil je de kosten voor deze behandelingen niet uit eigen zak betalen? Sluit dan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af. Wanneer jij je aanvullend verzekert voor fysiotherapie, kun je een vergoeding krijgen voor de onderstaande zaken.

– Behandelingen fysiotherapie
– Behandelingen manuele therapie
– Behandelingen oefentherapie, zoals cesartherapie of mensendieck
– Manuele lymfedrainage als je last hebt van ernstig lymfoedeem

Eigen risico bij aanvullende verzekeringen
Bij de basisverzekering krijg je te maken met eigen risico. Hierdoor betaal je het eerste deel van de kosten zelf als je zorg nodig hebt. Dit doe je net zolang tot jouw eigen risico ‘op’ is. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen eigen risico. Heb jij je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie of de tandarts? Dan hoef je niet bang te zijn dat je na een behandeling een rekening in de brievenbus krijgt. De kosten worden in dat geval namelijk volledig vergoed door jouw verzekeraar. Nadeel van aanvullende verzekeringen is dat je hier extra premie voor betaalt. Jouw zorgverzekering valt hierdoor duurder uit.