Sun Village Park Drentheland presenteert op zaterdag 3 juni een concept voor  gezond wonen voor vitale ouderen in recreatieparken.Doelgroep: mensen die nog vitaal en actief zijn en hun huidige vaak te grote woning willen verkopen om goedkoper te gaan wonen. Met het overgebleven geld kunnen leuke dingen worden gedaan. Het is voor het eerst dat zoiets in Nederland wordt gerealiseerd.

‘Het draait allemaal om gezond en actief wonen in een natuurlijke omgeving’, aldus Foppe ten Broek van Sun Village. ‘Het gaat hier om een uitgekiend woonverblijf, maar ook om het actief in beweging zijn en blijven door het grote aanbod aan life-time sporten zoals zwemmen, tennis, paardrijden en golf. Het biedt daardoor specifiek voor de jonge en nog actieve oudere veel mogelijkheden in een gezonde leefsfeer.’

De Sun Village recreatiewoningen in Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn speciaal ontworpen voor mensen die hun huidige woning willen verkopen en goedkoper willen gaan wonen. Van de opbrengst kan men een Sun Village woning kopen, waarin dan het overgrote deel van het jaar gewoond kan wonen. Van het overgebleven geld kan men bijvoorbeeld gaan reizen of overwinteren. De woningen kunnen optioneel in de maanden waarin men op reis is of elders verblijft worden verhuurd, waardoor extra rendement wordt verkregen.

‘In Amerika kent men de Sun Cities,’ aldus Ten Broek. ‘Daar is echter sprake van grote en omheinde communities. Bij Sun Village is het allemaal kleinschaliger en socialer en wordt er meer ingespeeld op gezond en actief wonen in een mooie en rustige omgeving.’

De gemiddelde grootte van een kavel is bijna 300 m2 waarop de Sun Village woning wordt gerealiseerd. De eerste fase betreft slechts 41 kavels en geeft een echte Sun Village uitstraling. De kavels worden in eigendom uitgegeven. Het is mogelijk op de recreatiewoningen een hypotheek te verstrekken van maar liefst 90% van de waarde.

Uit oogpunt van kwaliteit is gekozen voor een tweetal leveranciers die een variëteit van woningen kunnen ontwikkelen. Daarbij rekening houdende met het kwaliteitsplan dat voor het Sun Village Park Dentheland is vastgesteld.

‘Dit is een prachtige manier om de vele verouderde recreatieparken in Nederland nieuw leven in te blazen,’ zegt Ten Broek. ‘Veel van die parken stammen uit de jaren vijftig of zestig en hebben hun functie voor verhuur grotendeels verloren.’

In het Limburgse Arcen (gemeente Venlo) wordt thans de mogeljkheid geboden ‘een vaste woonplek’, te krijgen voor mensen die de beschiking hebben over een Camper of anderszins minimaal 120 dagen per jaar geen gebruik maken van hun recreatiewoning. Sun Village Park Drentheland zou ook graag voor een dergelijke regeling in aanmerking komen en heeft hiertoe een verzoek indiend bij de gemeente Westerveld, waarbij kopers in geval zij 120 dagen geen gebruik maken van hun recreatiewoning maar elders vertoeven (reizen met Camper of overwinteren) ook in aanmerking kunnen komen voor een vast woonadres.

Ten Broek: ‘Aan de woning hoeft het niet te liggen: Zo is een van de recreatiewoningen speciaal toegesneden op het gebruik van zonnecollectoren en niet alleen gasloos en duurzaam maar ook in overeenstemming met het Bouwbesluit. Het is waarschijnlijk de eerste gasloze recreatiewoning.

‘Naast een investering die in zijn totaliteit meer dan 6 miljoen euro gaat bedragen, zullen de kopers en huurders ook de nodige euro’s uitgeven in de regio en zal het een impuls geven aan de gehele recreatie- en wellness sector in de omgeving.’

Geinteresseerden zijn van harte welkom om op zaterdag 3 juni een kijkje te komen nemen op Sun Village Park Drentheland. Adres: De Gavere 1, 8437 PE Zorgvlied.

Voor meer informatie:

www.sunvillagepark.com

facebook.com/sunvillageparkdrentheland