Zelftest COVID-19 Siemens Healthineers verkrijgt CE-markering

Siemens Healthineers heeft CE-markering verkregen voor gebruik van de CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test voor zelftesten zonder toezicht door leken van 12 jaar en ouder, onder andere op scholen, kantoren of in thuissituaties. De neusswab test kan worden gebruikt voor het zelftesten van zowel symptomatische als asymptomatische personen.

De CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test heeft een sensitiviteit van 97,25% en een specificiteit van 100% (vergeleken met een PCR of nucleïnezuur-detectiemethode) en geeft een uitslag in 15 minuten. Bij kinderen jonger dan 12 jaar moeten de monsters worden afgenomen door of onder toezicht van een volwassene. Bij de test wordt een neusswab aan de voorkant van beide neusholtes afgenomen en vervolgens wordt de swab in een buisje met buffer geplaatst, zodat een specifiek eiwit uit het SARS-CoV-2-virus vrijkomt. Het monster wordt vervolgens op de testcassette gedruppeld en na een kwartier is de uitslag zichtbaar. De positie en het aantal lijnen geven duidelijk aan of de test positief of negatief is.

De snelle CLINITEST COVID-19 Antigen Self-Test is verkrijgbaar in verpakkingen van één, vijf en twintig testen. De laatste twee verpakkingen bevatten naar keus een los bufferflesje of met buffervloeistof voorgevulde buisjes.