Daan Dohmen, eigenaar van zorginnovatiebedrijf FocusCura en lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, heeft onlangs de eBar in ziekenhuis St Jansdal geopend. De eBar in de centrale hal van het ziekenhuis is een unieke samenwerking tussen St Jansdal en Amac, de grootste Apple Premium Reseller in Nederland. Nog nergens in de wereld heeft zo’n publiek-private samenwerking geleid tot een gezamenlijk opgezet informatie- en resellerspunt in een ziekenhuis.

In de gezondheidszorg winnen eHealth-toepassingen snel terrein. eHealth is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid (van een patiënt) en de gezondheidszorg (in z’n algemeenheid). Patiënten en cliënten zijn dankzij eHealth meer en meer in staat om regie te nemen over hun eigen leven. St Jansdal heeft de ambitie om het meest digitale ziekenhuis van Nederland te worden: het ziekenhuis van de toekomst. eHealth en patient empowerment zijn daarom belangrijke speerpunten voor het ziekenhuis.

St Jansdal wil samen met andere zorgverleners en Amac nog betere en veilige zorg realiseren voor de inwoners van het verzorgingsgebied. Onafhankelijk van tijd en plaats is het toegankelijk voor iedereen. St Jansdal wil dat kwetsbare mensen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig kunnen leven.

Sinds 1 oktober 2016 werkt St Jansdal met Epic. Hierdoor kan er invulling gegeven worden aan de ambities van het ziekenhuis op het gebied van eHealth en patient empowerment, het geven van voorlichting, het verlichten van de administratieve last, het verbeteren van de patiëntveiligheid, verhogen van de kwaliteit en het vergroten van de patiëntbetrokkenheid. De zorg nog dichter bij de patiënt brengen. Het is de bedoeling dat behandelpaden aansluiten op innovatieve producten die aangeboden worden vanuit de eBar. Deze producten zijn getest en goed bevonden door medewerkers (artsen en staf) van het ziekenhuis. In de nabije toekomst behoort thuismonitoring tot de mogelijkheden.

Om deze doelstelling te bereiken is een samenwerking aangegaan met Amac en wordt gesproken met FocusCura. Deze partners hebben de ervaring om samen met het St Jansdal eHealth toepassingen in te voeren met bijvoorbeeld Apple producten zoals de iPad en iPhone. Door de kennis van Amac en zijn partnernetwerk met innovatieve zorg software bedrijven, zien wij hierin de ideale partnership tot deze doelstelling. St Jansdal heeft voor Apple gekozen omdat er goede aansluitingen mogelijk zijn op het nieuwe elektronisch patiënten dossier van Epic.

Het is de overtuiging van de Raad van Bestuur, de medische staf en de verpleging dat het vergroten van de patiëntbetrokkenheid bij behandelprocessen gaat leiden tot een verbetering van de kwaliteit van de zorg.

 Welke diensten worden in de eBar aangeboden?

  • Ondersteuning van patiënten bij activeren MijnStJansdal account
  • Beantwoording van vragen over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en functionaliteit van MijnStJansdal
  • Voorlichting over eHealth en patiënt empowerment
  • Verkoop producten die zelfmanagement ondersteunen (iOS-lijn: iPad, iPhone, iPod en door ons geteste eHealth hulpmiddelen zoals gezondheidsmeters, fitnessmonitoring waaronder bloeddrukmeters, weegschalen en glucosemeters.

Bron en foto: St Jansdal