Zorginnovaties en de impact op je zorgverzekering in 2025

Technologische ontwikkelingen zijn ook in de zorg niet meer weg te denken. Dit kwam deels in een stroomversnelling door de coronapandemie. Met innovaties als AI, wearables en zorg op afstand wordt het steeds makkelijker zorgprocessen te stroomlijnen en de zorg voor iedereen te verbeteren. Maar wat is de impact van deze zorginnovaties op je zorgverzekering?

Zorgverzekeringen vergelijken
Eerst is het goed om stil te staan bij je huidige zorgverzekering. Vanaf 13 november zijn alle zorgpremies en vergoedingen voor 2025 bekend. Vanaf dan kan je zorgverzekeringen vergelijken. Zo kan je een zorgpakket kiezen dat bij jou en je zorgwensen voor het nieuwe jaar past.

Welke zorginnovaties worden door jouw zorgverzekeraar al omarmd? Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen: “Welke mogelijkheden biedt jouw zorgverzekering? Voor je op zoek gaat naar een zorgverzekering voor 2025 is het goed om hierbij stil te staan. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar namelijk – ook in de zorg – enorm snel op. Daar wil je als verzekerde graag van kunnen profiteren. Bedenk daarom van tevoren welke zorg er voor jou of je gezin gepland staat in het nieuwe jaar. Welke zorginnovaties zouden daar bij kunnen helpen? En bij welke zorgverzekeraar krijg je deze zorg vergoed?”

  1. Kunstmatige intelligentie (AI)

De medische wereld maakt een revolutionaire ontwikkeling door, met dank aan slimme technologieën – ook wel AI genoemd. In ziekenhuizen en klinieken helpen deze technologieën artsen nu al bij het stellen van diagnoses en het kiezen van een passend behandelplan. Het bijzondere is dat AI zichzelf continu verbetert en steeds meer medische gegevens kan verwerken. Zo kunnen aandoeningen als kanker en diabetes vroeger ontdekt worden, wat veel leed en kostbare behandelingen voorkomt.

Ook voor patiënten met chronische of ingewikkelde ziektebeelden biedt AI nieuwe hoop. Waar dokters soms vastlopen bij het vinden van de juiste behandeling, kan AI juist helpen door patronen te ontdekken in grote hoeveelheden patiëntgegevens. Dit betekent voor veel mensen een snellere weg naar de beste behandeling, met bovendien minder bijwerkingen. Knopperts licht toe: ‘We moeten wel rekening houden met aanloopkosten – de investeringen in AI en Machine Learning zorgen eerst voor hogere zorgkosten, voordat we als verzekerden de financiële voordelen gaan merken.

  1. Draagbare technologie (wearables)

Misschien heb je er zelf één of ken je wel iemand die er één om heeft: smartwatches of fitnesstrackers. Deze draagbare technologie is inmiddels een handig systeempje geworden om je gezondheid nauwkeurig te monitoren. Vooral voor mensen met een chronische aandoening is dit handig, omdat hun aandoening ook constant gemonitord moet worden. Denk aan mensen met hartfalen of diabetes. Zo is er een app die je hartslag meet, waarna deze gegevens met de cardioloog gedeeld worden. Is er iets mis? Pas dan hoef je als hartpatiënt naar het ziekenhuis te komen. Ook voor diabetespatiënten zijn draagbare technologie en gezondheidsapps een uitkomst. Real-time bloedsuikerwaarden kunnen zo direct ingezien worden, waardoor men tijdig kan ingrijpen wanneer dat nodig is.

Steeds meer apps en wearables worden een vast onderdeel van ons zorgaanbod. Er zijn dus ook steeds meer verzekeraars die hier een vergoeding voor bieden. Zo is er een verzekeraar waarbij je de aanschaf van een smartwatch of fitnesstracker kunt ‘terugverdienen’ door elke dag een bepaald aantal stappen te zetten. Of je krijgt korting op je premie als je bepaalde gezondheidsdoelen behaalt.

  1. Zorg op afstand

Zorg op afstand of digitale zorg wordt steeds verder uitgebreid. Al in 2021 werd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het bekostigen van digitale zorg verder verruimd. Draagbare technologie is hier eigenlijk een onderdeel van – doordat je thuis via een app of via een fitnesstracker je gezondheid monitort, kan de arts deze gegevens op afstand beoordelen. Andere voorbeelden van zorg op afstand zijn online consulten bij psychische klachten of online platforms voor huisartsenzorg waar je online je klacht kan delen met een foto.

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden digitale zorg of zorg op afstand. Sommige zorg op afstand valt onder basiszorg, zoals thuismonitoring. Videoconsulten worden in veel gevallen ook vergoed. Voor online consulten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gelden verschillende regels. Neem contact op met je zorgverzekeraar of bekijk je zorgpolis om te weten wat jij vergoed krijgt als je gebruikmaakt van zorg op afstand.