Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn vaak niet de meest uitnodigende of fijne plekken voor patiënten en bewoners. En dat terwijl het welzijn van deze mensen juist centraal zou moeten staan bij het ontwerpen van zorgruimtes. Behalve dat veel instellingen, volgens Vescom, een wat hoger “aaibaarheidsgehalte” zouden mogen hebben, staat hygiëne natuurlijk voorop. Dit om verspreiding van ziektes en infecties tegen te gaan, maar ook om ongelukjes (met bijvoorbeeld huidvet, bloed of urine) zo snel mogelijk te kunnen verwijderen. Geen halve maatregelen dus.

Hygiënisch hoeft echter niet klinisch te betekenen. Met behulp van de juiste wand- en meubelbekleding (en denk ook eens aan gordijnen) kan er al een wereld van verschil worden gemaakt. Zowel op het gebied van hygiëne als voor de gemoedsrust van patiënt, bezoeker én personeel. In dit artikel helpen we je op weg met een aantal zaken waarbij je rekening kunt houden bij het inrichten van ruimtes. Denk aan licht- en kleurgebruik, maar ook aan praktische zaken zoals brandveiligheid en duurzaamheid.

Licht

Voldoende licht – en het juiste licht – heeft een positieve invloed op het welbehagen van oudere bewoners van zorginstellingen. Naarmate de leeftijd stijgt, nemen de oog prestaties namelijk af. Het hoornvlies wordt donkerder en geler en de pupillen worden kleiner.

Dit heeft direct (negatief) effect op het slaap-waakritme, zeker bij mensen met dementie. Hierdoor raken zij sneller gedesoriënteerd. Het juiste licht is daarom essentieel. Wist je bijvoorbeeld dat ouderen twee tot drie keer zoveel licht nodig hebben om duidelijk te kunnen zien?

Kleur

Het juiste licht combineer je natuurlijk met de juiste kleuren. Heldere contrasten zijn nodig om dit licht optimaal te benutten en zo het oriënteren binnen een ruimte makkelijker te maken. Combineer bijvoorbeeld geen gele muren met witte meubels, deze kleuren kunnen namelijk in elkaar overlopen. Hierdoor zouden ouderen zich kunnen bezeren (doordat ze het witte meubelstuk niet kunnen onderscheiden van de muur), of gedesoriënteerd raken. Warme kleuren bevorderen daarnaast een gevoel van veiligheid en harmonie. Wat uiteindelijk de gemoedstoestand ten goede zal komen.

Hygiëne-eisen in de zorg

In de zorg is het van levensbelang dat ruimtes hygiënisch en schoon zijn, letterlijk. Zo’n omgeving is namelijk direct van invloed op de gezondheid van degene die in deze omgeving verblijft. Onderhoudsvriendelijkheid van wand- en meubelbekleding speelt hierin een grote rol. Door te kiezen voor materialen die eenvoudig te reinigen en desinfecteren zijn – bijvoorbeeld vinyl – ga je risico’s uit de weg. Vinyl wandbekleding blijkt ook op andere gebieden een goede, verantwoordelijke keuze: het is vuilafstotend, absorbeert niet (zeker in combinatie met een beschermfolie) en voldoet uiteraard aan de gestelde brandeisen. Het materiaal is daarnaast lichtecht. Je hoeft niet bang te zijn dat wanden en/of meubels binnen aanzienlijke tijd verkleuren. Een duurzame oplossing voor de lange termijn dus.

Brandveiligheid

Zorginstellingen moeten daarnaast voldoen aan de strengste eisen op het gebied van brandveiligheid. Pas wand-en meubelbekleding toe die voldoen aan de Europese brandveiligheidsnormen. Let hierbij op het CE-label! Bij het kiezen van goede, brandveilige gordijnstoffen let je daarnaast op de temperatuur waarop deze gewassen kunnen worden. Neem gordijnen die op hoge temperaturen gewassen kunnen worden, dan maken bacteriën geen schijn van kans.

Duurzaamheid en levensduur

Een zorginstelling krijgt dagelijks vele mensen over de vloer. Daarom is het belangrijk dat de producten in ruimtes duurzaam zijn. Ga dus op zoek naar wandbekleding, meubelbekleding en gordijnstoffen met een lange levensduur, bestendig zijn en gemakkelijk te onderhouden zijn. Vinyl wandbekleding kan hierbij een goede keuze zijn. Dit materiaal gaat namelijk gemiddeld tot tien jaar langer mee dan schilderwerk of geschilderd glasweefsel. Let er bijvoorbeeld bij wandbekleding op dat deze kras- en stootvast is. Dit is zeker in ruimtes met veel activiteit (denk aan het in- en uitrijden van bedden) erg belangrijk. Zo vermijd je korte termijn vervanging.

Concreet: het verwijderen van vlekken

De juiste sfeer te pakken? Rekening gehouden met brandveiligheid en levensduur? Dan is er nog één laatste aspect om op te letten, namelijk: het schoonmaken van deze materialen. Door wand- en meubelbekleding regelmatig schoon te maken, voorkomt men versnelde slijtage. En dat is in een zorginstelling geen overbodige luxe. Vaak is er enkel budget om de hele boel één keer in de tien tot vijftien jaar (soms zelfs langer) te renoveren. Ga daarom voor materialen die niet alleen met de krachtigste vuil bestrijders schoon te maken zijn, maar juist ook met gewone huishoudelijke reinigingsproducten. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld.

Zelf ondervinden?

De producten uit de Vescom collectie bestaan uit functionele oplossingen met een unieke combinatie van technische, bedrijfseconomische en esthetische eigenschappen. Ze zijn hygiënisch, optimaal beschermd tegen bacteriën en vuil, onderhoudsvriendelijk, lichtecht, duurzaam, brandwerend en bovenal aangenaam. Daarmee zijn onze producten bijzonder geschikt voor toepassing in de zorg. Zelf ervaren hoe functionaliteit en uitstraling samen kunnen gaan? Of ondervinden hoe onderhoudsvriendelijk deze nu echt zijn? Vraag dan onze gratis vinyl wandbekleding stalen aan.

Bron: Vescom