“Bezoekers van Zorgtotaal 2017 gaan met een hoofd vol nieuwe kennis naar huis, bovenal blijft Zorgtotaal een beurs waar professionals in de zorg zich kunnen laven aan een breed aanbod producten en diensten.” Dit zegt Brand Manager Sander Braam van Jaarbeurs. Hij rekent op ruim tweehonderd exposanten. De beurs wordt gehouden op 14, 15 en 16 maart in de Jaarbeurs in Utrecht.

De organisatie zet dit jaar extra in op workshops, miniseminars en korte symposia. Braam: “We hebben bezoekers van de vorige editie gevraagd wat zij graag toegevoegd zouden zien. Daar is overduidelijk de kenniscomponent bijgekomen. We voegen nieuwe kwaliteit toe aan de beurs in de vorm van een contentprogramma waar bezoekers echt wat aan hebben.”

Kennispartners
Om voorbeelden zit Braam niet verlegen. “We kiezen voor samenwerking met kennispartners. Voorbeeld daarvan is NU’91, de organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, waarmee we het Skillslab’ invullen. Benieuwd of je als verpleegkundige specifieke handelingen volgens protocol verricht? In het Skillslab verricht je de handeling onder leiding van een protocol-deskundige. Je hoort meteen of je het volgens de regels van het spel doet. Op de beursvloer hebben we ook een expertcafé, speciaal voor verzorgenden en verpleegkundigen. Zij worden in korte tijd bijgepraat over de meest actuele zaken.”

Niet zonder trots vermeld Braam dat verspreid over de beurs zes theaters worden gebouwd, met specifieke seminars voor specifieke doelgroepen. De leukste workshop? Braam waagt zich er niet aan. “Ik denk dat inkopers heel veel opsteken van een sessie door inkooporganisatie NEVI. Besparen blijft een hot issue in de zorg. De boodschap van de inleider: ‘Ja, u koopt vaak al heel slim in. Maar als u het nog slimmer doet, kunt u nog 20 procent meer besparen. Dat vertel ik u.”

Gastvrijheid
“Gastvrijheid is een belangrijk thema. We bieden een heel theater met alleen maar seminars over dit onderwerp. Als organisatie wil je je altijd spiegelen. Waarom wordt de gastvrijheid van vliegmaatschappij Singapore airlines zo geroemd? En wat kunnen we in de zorg daarvan leren?  De mensen van Singapore airlines komen het zelf vertellen. Nieuwe inzichten vanuit een dynamische wereld, waar reizigers hun maatschappij kiezen op basis van of de hoogte van het ticket of de geboden gastvrijheid. Vertaal dit maar naar de zorg.”

ICT is niet meer weg te denken uit de zorg. dit is een open deur, echter voor het eerst is nu het vakevent Zorg&ICT geïntegreerd in Zorgtotaal. Er is sprake van een natuurlijke overloop. Bezoekers zullen nauwelijks merken dat ze van het ene naar het andere event lopen. Ook hiermee voegen we nieuw element toe aan het expositieprogramma.

Een greep uit het workshop en seminaronderwerpen:

– Angst en agressie op de werkvloer
– Waardigheid en trots in de instelling
– Governance in de Zorg
– Netwerkclientenraden in de zorg
– Bloemlezing best practices over samenwerken in de zorg
– Assetmanagement en service

Zorgtotaal richt zich op professionals in de zorg, met als focusdoelgroepen  management-directie, facilitair/inkoop, en verpleegkundigen en verzorgenden. De beurs telt ruim 200 deelnemers, naar verwachting wordt Zorgtotaal tezamen met Zorg&ICT bezocht door 20 duizend professionals.
Bron: Zorgtotaal