Zuyderland Medisch Centrum heeft officieel de STZ-status behaald. STZ staat voor Samenwerkende Topklinische (opleidings)Ziekenhuizen. Voor het eerst is daarmee de STZ-status voor heel Zuyderland Medisch Centrum toegekend. Deze status geldt voor een periode van vijf jaar.

Deze week is ook het STZ Topklinisch Zorgregister van start gegaan. De 26 STZ-ziekenhuizen hebben de afgelopen vier jaar gewerkt aan dit online register. Het is in de eerste plaats bedoeld voor patiënten en andere belangstellenden, maar ook voor de ‘eerstelijnszorg’-verwijzers zoals huisartsen en artsen bij doorverwijzende ziekenhuizen.

Het Zorgregister toetst de kwaliteit van hooggespecialiseerde en complexe zorgfuncties, ook wel topklinische zorg genoemd. Zuyderland is trots om te melden dat er door STZ maar liefst 12 erkenningen voor topklinische functies zijn toegekend! Hiermee zijn we landelijk koploper met veruit het meeste aantal erkenningen.

Wat is een topklinische functie?

Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling aantoonbaar onderscheidend ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis.

Om welke onderdelen gaat het?

De twaalf erkende STZ topklinische functies binnen Zuyderland zijn:
– Academisch MS-centrum – Neurologie
– Bariatrische Chirurgie – Heelkunde
– Bekkenbodemcentrum – Gynaecologie
– Borstcentrum Zuyd – multidisciplinair
– Centrum voor thoraxwandaandoeningen – Heelkunde
– Centrum voor minimaal invasieve longchirurgie – Heelkunde
– Heup- en knieprothesiologie – Orthopedie
– Gerontofarmacologie – Ouderengeneeskunde
– Interstitiële longaandoeningen (ILD) – Longgeneeskunde
– IBD (Inflammatory Bowel Disease) – MDL
– PCI – Cardiologie
– Maag- en Slokdarmcentrum –Heelkunde

Wat betekent dit?

Zuyderland biedt op bovenstaande elementen aantoonbaar topklinische zorg, onderscheidend van andere ziekenhuizen. Vier jaar na de start van de fusie behoort Zuyderland nu tot de beste STZ-ziekenhuizen van Nederland, met veruit de meeste erkenningen. Bovendien hebben we als eerste fusieziekenhuis de STZ-status verkregen. Een zeer solide basis voor een gezonde toekomst van ziekenhuiszorg in onze regio.