De eerste Europese Multiple Sclerosis (MS) Hackathon kan rekenen op een overweldigende belangstelling.

Met honderdvijftig artsen, hackers, programmeurs, mensen met MS en creatieven zit de hackathon ‘bomvol’. Verdeeld over ruim twintig teams sluiten deelnemers zich vanaf 21 mei gedurende 36 uur op. Doel is ideeën en oplossingen te ontwikkelen die nieuwe inzichten geven in de ziekte Multiple Sclerose en het leven van patiënten vergemakkelijken. Een vakjury kiest aan het einde van het weekend de drie meest innovatieve ideeën.

De aanmeldingen voor de hackathon gingen zo snel, dat de inschrijving voor teams vroegtijdig moest worden gesloten. De hackathon is een initiatief van Mobile Doctors van zorgdienstverlener VvAA en MoveS, in samenwerking met een groot aantal partners zoals Many2More, VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM, PwC én Erasmus MC, Biogen en Satriun. Het is voor het eerst dat er in Europa een MS Hackathon wordt georganiseerd. Tijdens de snelkookpan van 36 uur ‘strijden’ twintig zelf samengestelde teams met elkaar om de wereld van de artsen, onderzoekers en mensen met MS op z’n kop te zetten.

Wat: Eerste Europese MS Hackathon.
Waar: PwC, Thomas R. Malthusstraat 5, Amsterdam.
Wanneer: zaterdag 21 mei 08.00 uur tot zondag 22 mei 22.30 uur.

“Het doel van de hackathon is artsen en onderzoekers nieuwe inzichten te verschaffen, door ze te helpen meer te leren over het functioneren van mensen met MS, maar ook om nieuwe en alternatieve manieren te vinden om het leven van mensen met MS makkelijker te maken”, aldus Richard Faas van VvAA. De deelnemende teams krijgen hiervoor onder andere (openbare) data, API’s (hulpmiddelen om twee verschillende systemen informatie met elkaar uit te laten wisselen), en een koppeling naar het cognitieve computersysteem Watson en het ontwikkelplatform Bluemix van IBM aangereikt. De teams worden begeleid door een breed expert panel van mensen met MS, artsen, onderzoekers en business consultants.

“Tijdens de MS Hackathon komen niet alleen artsen en onderzoekers samen, maar ook hackers, designers, engineers en creatieven, omdat ze zich verbonden voelen met 1 ambitie: MS begrijpen, MS vertragen en MS bestrijden”, zo zegt Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc in een videoboodschap aan de deelnemers van de hackathon.

Wedstrijd
Het beste idee wordt beloond met een cheque van 3.000 euro en een Accelerator Program, ter waarde van 100.000 euro. De jury van de MS Hackathon bestaat uit prof. dr. Bernard Uitdehaag (Director VUmc MS Centrum), Dorinda Roos (director MS Research Foundation), Edwin van Wijngaarden – (Partner PwC Advisory), prof. Ger Hofstee MBA (Dean VvAA Business School), Herman van Hemsbergen (CEO VvAA Groep BV), Jean-Paul van Haarlem (bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar), Liesbeth Kooij (manager MS-expertisecentrum), Maarten den Braber (COO SingularityU), Rogier Hintzen (Head MS centre ErasMS), Thomas Sanders (Co-founder MoveS), Anna Chojnacka (Co-founder 1% Club) en Wim van der Meeren (bestuursvoorzitter CZ).

Denkkracht
“Als je de diagnose MS krijgt betekent dit dat een deel van de dromen die je hebt niet meer uitkomt”, weet Thomas Sanders, patiënt en mede-oprichter van MoveS. “Het bij elkaar brengen van de verschillende partijen zorgt er hopelijk voor dat we een paar dromen wel uit kunnen laten komen. Ik ben blij dat zo veel mensen hun denkkracht beschikbaar willen stelen. Niet alleen de honderdvijftig deelnemers, maar ook de experts, patiënten, juryleden, en partners.”

Ongrijpbare ziekte
MS is een van de meest ongrijpbare neurologische ziektes bij jong volwassenen, omdat de ziekte zich vaak in een onvoorspelbaar patroon ontwikkelt. MS kenmerkt zich door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en door verlies van hersenweefsel. Hierdoor kunnen signalen de spieren niet bereiken, met tintelingen, geheugenproblemen en verlamming tot gevolg. MS is dus een ziekte van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en geen spierziekte, wat vaak wordt gedacht.

Een kleine 20.000 Nederlanders heeft MS, wereldwijd zijn er 2,5 miljoen patiënten. Waardoor de ziekte wordt veroorzaakt, is niet bekend. Duidelijk is wel dat ook omgevingsfactoren een rol spelen; in mildere klimaten komt MS minder voor. Maar ook erfelijkheid, virusinfecties en eetgewoontes hebben invloed.