Naast het ziekenhuisgebouw van VUmc in de Van Boechorststraat verrijst de komende jaren het Imaging Center.

Op 10 mei sloegen Wouter Bos en prof. dr. Guus van Dongen, projectleider VUmc Imaging Center en hoogleraar medische beeldvorming, de eerste paal.

Prof dr. Bob Pinedo, voorzitter van de International Advisory Board of the VU University Medical Imaging Center, benadrukte in zijn toespraak het internationale belang van het centrum. De kracht van het Imaging Center noemt hij de synergie. Nu zijn de specialisten in imaging met hun scans en lasers nog over meer dan twintig plekken op de campus verspreid; dat komt straks allemaal samen in één gebouw. “Overal in de wereld zijn de ogen gericht op onze bouwput. Met de bouw van het CCA hebben we synergie gecreëerd en dat zal hier bij het Imaging Center nog sterker zijn. Door samenwerking, door kruisbestuiving, neemt het onderzoek een nog hogere vlucht.”

Wouter Bos is er trots op dat allerlei betrokken partijen  ervan overtuigd zijn dat dit goed is voor de zorg, Voor het wetenschappelijk onderzoek, voor de industrie, voor VU,  VUmc,  Amsterdam, de Zuidas en de regio. “Dat geeft ons de zekerheid dat wij goed doen aan deze miljoeneninvestering.  Het constant samenbrengen van de werelden van zorg en onderzoek, van arts en onderzoek, dus translationeel onderzoek doen ‘van bench to bedside’. Dat is exact wat we hier gaan doen.”

Guus van Dongen, één van de trekkers van het eerste uur, las onze Ambitie voor, voordat deze met de eerste paal de grond in werd geslagen. Architect Tom Vleming liet zien hoe deze ambitie vertaald is in het Imaging Center, dat hij ‘een pioniergebouw’ noemt: “Enerzijds door alle functies is het uniek. Nergens in de wereld komen zoveel beeldtechnieken samen. Anderzijds door het terrein zelf, met de zorgtuin, de flexibele structuur en de transparantie. Een aanwinst voor Amsterdam.”

Het gebouw zal in 2019 klaar zijn. Het centrum gaat onderdak bieden aan de modernste scanners, waaronder PET-CT, PET-MRI en optische scanners, geavanceerde laboratoria voor het maken van medicijnen en ziekte specifieke contrastmiddelen (TracerCentrumAmsterdam), VU LaserLaB Amsterdam en Cyclotron BV.

Bron: VUmc