Collectanten van de Hersenstichting hebben in februari 2016 ruim € 1,25 miljoen opgehaald en hebben daarmee de hoogste collecteopbrengst ooit voor de Hersenstichting behaald.

Dit is een toename van 7% ten opzichte van vorig jaar. En het maximum is nog niet bereikt; nog steeds druppelen af en toe kleine bedragen binnen van busopbrengsten die gestort worden. Terwijl andere collecterende fondsen hun collecteopbrengsten zien dalen, weet de Hersenstichting elk jaar meer geld op te halen. Nieuw dit jaar was de online collecte, waarbij vrijwilligers niet de straat op hoefden, maar online een collectebus konden aanmaken. Via social media riepen ze hun vrienden en familie op om online in hun bus te doneren.

Ruim 18.000 vrijwilligers hebben meegewerkt aan onze collecte 2016. Naast de collectanten die de deuren zijn langsgegaan, hebben ook nog eens bijna 600 mensen een digitale collectebus aangemaakt op de website hersenstichting.digicollect.nl. Vrijwilligers maakten hier een eigen online bus aan, waarbij ze hun persoonlijke verhaal deelden. De bus konden ze vervolgens via social media delen met vrienden en familie. De totale opbrengst van de digitale bussen is meer dan €10.000. Inmiddels is de inhoud van het grootste deel van de collectebussen geteld, en staat de teller inclusief de online collecte op € 1.250.525.

Geluk gehad
De 45-jarige Dave van Horik uit Hellevoetsluis kreeg in november 2014 een herseninfarct tijdens het sporten en maakte ook een online collectebus aan. Dave vertelt: ‘Het grote voordeel van de online collectebus is dat ik niet de straat op hoef als dat niet gaat of niet uitkomt, maar wel mijn verhaal kan vertellen. Bovendien bereik ik met de online collectebus ook mensen die niet in mijn buurt wonen.’ Hij koos voor de Hersenstichting omdat hij ook anderen wil helpen. ‘Na mijn herseninfarct was ik binnen 45 minuten op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC. Mijn rechterzijde was helemaal verlamd en ik kon niet eens meer slikken. Binnen 2,5 uur kreeg ik echter het juiste medicijn en begonnen mijn functies weer terug te keren. Ik heb geluk gehad, ondanks dat ik nog steeds niet volledig hersteld ben. Vele anderen hebben minder geluk en lopen blijvende schade op, lichamelijk, psychisch, sociaal en financieel.’

Het verhaal van Dave is slechts één van de honderden persoonlijke verhalen die (nog steeds) op de site te vinden zijn. De collectebus van Dave bevat meer dan € 600, en dat bedrag kan nog steeds groeien.

Nederland geeft om hersenen
Peter Schoof, directeur Hersenstichting: ‘De Hersenstichting is blij met alle vrijwilligers die zich hebben ingezet. De fantastische opbrengst laat zien dat heel Nederland achter ons staat en steeds meer beseft dat gezonde hersenen van levensbelang zijn. Terwijl de landelijke trend dalend is met 3% of zelfs 10% per jaar, zien wij nog steeds een stijgende lijn in de opbrengst van onze collecte. Dit konden we alleen bereiken met de passie en toewijding van onze vrijwilligers die zich elk jaar weer inzetten voor ons.’

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

Foto: De 45-jarige Dave van Horik maakte online een collectebus aan.

Bron: Hersenstichting