Bij patiënten met kleine afwijkingen in de prostaat kunnen radiologen in het UZ Gent voortaan een prostaatbiopsie uitvoeren in de MRI-scanner. Radioloog Pieter De Visschere: ‘De nieuwe methode vergroot de kans op een vroege opsporing van prostaatkanker en neemt zo de onzekerheid weg bij patiënten met een afwijkende PSA-waarde in het bloed.’ Het UZ Gent is het eerste ziekenhuis in België dat met de nieuwe technologie werkt.

Prostaatkanker opsporen

PSA staat voor prostaatspecifiek antigeen. Dat een patiënt mogelijk prostaatkanker heeft, zien we aan een verhoogde PSA-waarde in het bloed. In dat geval volgt vaak een MRI-scan om te kijken of er afwijkingen zichtbaar zijn in de prostaat. Daarna voert een arts een doelgerichte biopsie uit naar de afwijking. De resultaten van de biopsie geven uitsluitsel of er al dan niet een tumor is. Ze vertellen ook meer over uitgebreidheid en agressiviteit van de tumor.

Door de biopsie meteen uit te voeren in de MRI-scanner, de zogeheten in-bore MRI-geleide prostaatbiopsie, kan heel precies worden gewerkt. Dr. De Visschere: ‘De positie van de naald kunnen we voortdurend controleren met MRI-scans. Om de biopsie uit te voeren, gebruiken we een kleine robot verbonden met de scanner: de remote controlled manipulator van Soteria Medical. We besturen die robot vanop afstand en nemen twee of drie doelgerichte biopten van verdachte afwijkingen.

Minder onzekerheid

Voorheen moesten artsen biopsieën uitvoeren met de MRI-scans in het achterhoofd. Of ze plaatsten de MRI-beelden met een speciale software op de live echobeelden. Beide methodes zijn meestal accuraat genoeg, maar bij patiënten met een klein of moeilijk bereikbaar letsel zijn ze niet ideaal.

‘Soms zagen we op een MRI-scan een kleine verdachte afwijking, maar werd die niet bevestigd door de klassieke biopsiemethodes’, verduidelijkt radioloog prof. dr. Geert Villeirs. ‘Als daarna de PSA-waarden bleven stijgen, stelden we ons de vraag of het weefselstukje dat we wegnamen wel representatief was. De patiënt bleef in onzekerheid.’

‘Tot voor kort zat er niets anders op dan een nieuwe biopsie uit te voeren, soms zelfs meermaals’, vervolgt prof. Villeirs. ‘Met de nieuwe methode zijn we wel zeker dat de biopsienaald in de verdachte afwijking terechtkomt en dat het weggenomen stukje representatief is. Er zijn ook minder puncties nodig, wat de kans op complicaties verkleint.’