Het HagaZiekenhuis heeft zijn jaarcijfers over 2023 kunnen publiceren, nadat het een akkoord heeft bereikt met banken en zorgverzekeraars over het herstelplan ‘HagaVooruit!’. De cijfers laten een verlies van 20,3 miljoen euro zien over 2023, in lijn met de verwachting die Haga in december 2023 uitsprak. Met het verbeterplan slaat het ziekenhuis de weg terug in naar een financieel gezonde en toekomstbestendige organisatie.
In zijn persverklaring meldt HagaZiekenhuis sinds 2022 behoorlijke financiële uitdagingen te ondervinden. De instelling noemt kostenstijgingen vanwege inflatie en de gestegen loonkosten door nieuwe cao-afspraken en hoge PNIL-kosten als belangrijke oorzaken. Daar kwamen de kosten bij van de mislukte fusie van de Reinier Haga Groep (RHG), waar na de uittreding van het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis een complexe ontvlechtingsoperatie volgde.
Werken aan een robuuste organisatie
Het herstelplan ‘HagaVooruit!’ moet het HagaZiekenhuis weer op de been helpen. Door anders, beter en slimmer te gaan werken, wil het ziekenhuis zorgprocessen beter laten aansluiten bij de vraag van de patiënt. Onderdeel van het plan is ook de nieuwe aansturing van de organisatie. Locatie Den Haag en locatie Zoetermeer worden sinds april dit jaar op een eenduidige manier aangestuurd. Ook zijn de zorgprofielen voor beide locaties vastgesteld.
Met de nieuwe financiële afspraken spreken de banken en verzekeraars hun vertrouwen uit in het behalen van de doelen uit het verbeterplan. Het HagaZiekenhuis werkt tot in 2026 aan de verschillende initiatieven uit HagaVooruit!. Eind 2026 moeten de prestaties van het HagaZiekenhuis op het niveau zijn van vergelijkbare ziekenhuizen.
Maatregelen
Om het ziekenhuis weer financieel gezond te krijgen is het herstelplan ‘HagaVooruit!’ opgesteld. Het ziekenhuis gaat anders, beter en slimmer werken en de zorgprocessen moeten beter aansluiten bij de vraag van de patiënt. Ook worden de verschillende locaties autonomer en eenduidiger aangestuurd. Er komt een vacaturestop en een project dat de PNIL-uitgaven flink moet reduceren. Banken en zorgverzekeraars hebben akkoord gegeven op het plan, dat Haga eind 2026 weer op het financiële prestatieniveau van vergelijkbare ziekenhuizen moet krijgen: een EBITDA van ongeveer 2 procent van de omzet.