Medical Delta
Foto: Pexels.com / Olly

De Medical Delta programmering 2024-2028 is van start gegaan. Zorgprofessionals en onderzoekers werken in 17 nieuwe onderzoeksprogramma’s en acht nieuwe ‘living labs’ samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. In totaal is een aanjaagfinanciering van zes miljoen euro over een periode van vier jaar gereserveerd.

Doel van de meerjarenprogrammering van Medical Delta is om innovatie dichterbij de gezondheidspraktijk te brengen. Dit gebeurt door behoeften vanuit de praktijk als centraal uitgangspunt te nemen. Praktijkpartners en maatschappelijke partners worden vanaf het begin betrokken bij onderzoek en implementatie van innovatie. Ook wordt samenwerking gezocht met het mbo en wordt de samenwerking tussen wo, hbo en mbo geïntensiveerd. De gemeenschappelijke missie: met innovatieve oplossingen bijdragen aan het toegankelijk, bemensbaar en betaalbaar houden van de gezondheidszorg.

Voorbeelden: van COPD tot popmuziek

Een voorbeeld binnen de society ‘zorg’ is het Medical Delta Programma ‘Passende COPD-zorg op afstand (PASTEL)’ dat het aantal longaanvallen bij COPD wil terugbrengen met telemonitoring, wearables en AI-algoritmes.

Een ander programma onderzoekt hoe mensen met vermoedelijke gewrichtsontsteking (reumatoïde artritis) met inzet van slimme technologie sneller een diagnose kunnen krijgen – met minder inzet van artsen en tegen lagere kosten.

Het Medical Delta Programma ‘Geavanceerde beeldvorming voor diagnose en predictie van dementie’ wil mensen met een verhoogd risico op dementie vroegtijdig opsporen om gericht preventieve interventies in te zetten.

De preventieve werking van (pop)muziek en kunst wordt onderzocht in het Medical Delta Programma ‘Ontzorgen met kunst en cultuur’.

Transformatie en verduurzaming

Ook de transformatie van de gezondheidszorg als geheel komt tot uiting in verschillende programma’s en living labs. En de vergroening van de zorg wordt nog nadrukkelijker aangejaagd – een wens van veel zorgprofessionals. Het werken aan innovatieve oplossingen beperkt zich niet alleen tot de programma’s en living labs: ook in de manier van samenwerken zoekt Medical Delta naar nieuwe, innovatieve methoden – zowel qua vorm als qua samenstelling. Al sinds 2006 werken wetenschappers uit verschillende disciplines samen binnen Medical Delta. Waar Medical Delta zich in de beginjaren vooral richtte op wetenschap en ‘medtech’, is dit de laatste jaren steeds meer verbreed naar ‘gezondheid en innovatie’, met bijvoorbeeld ook preventie als voornaam aandachtspunt.

Over Medical Delta

Medical Delta is een transdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 1.000 deelnemers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden en Hogeschool Inholland). Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken zij aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg.

Bron: Medical Delta / FMT